Petrol için üç farklı senaryo

Petrol için üç farklı senaryo

Rusya Merkez Bankası, ülke ekonomisine ilişkin orta vadeli tahminlerini açıkladı. MB raporunda, ekonominin gidişatına dair en iyimser ve karamsar öngörülere yer verildi.

A+A-

Rusya Merkez Bankası, ülke ekonomisine ilişkin orta vadeli tahminlerini açıkladı. MB raporunda, ekonominin gidişatına dair en iyimser ve karamsar öngörülere yer verildi. Komsomolskaya Pravda gazetesinin aktardığı raporda, petrol varil fiyatının önümüzdeki iki yıl içinde en kötü ihtimalle 20 dolara, en iyi ihtimalle 75 dolara çıkacağı tahmin edildi. 

Merkez Bankası, en yüksek ihtimal olarak ise petrol varil fiyatının bu dönemde 60-65 dolararalığında seyretmesini gösterdi.

Raporda, Venezuela ve İran’daki petrol ihracatçılarının içinde bulunduğu durum, OPEC’in üretimi kısma anlaşmasının devamı, küresel ekonominin gidişatı, Rusya karşıtı yaptırımlar gibi faktörlerin petrol piyasasının gidişatında belirleyici olacağı tahmin edildi. 

Ekonomik büyümenin yavaşlaması, jeopoitik risklere bağlı olarak sermaye kaçışının artması, ekonominin karşı karşıya kalabileceği başlıca riskler olarak gösterildi.

Rusya'da bugünkü kamu bütçesi belirlenirken 40 dolar petrol varil fiyatı baz alındı. Bu rakamın üzerindeki petrol gelirleri ülkenin “kara gün” parası olan rezerv fonlarına aktarılıyor. Varil fiyatı bugün 65 dolar. (Türkrus)

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.