Petrol iki toplantı beklentisiyle yükseldi

Petrol iki toplantı beklentisiyle yükseldi

Petrol fiyatları, OPEC ve ortaklarının toplantı tarihini belirlemeye yakın olmaları ile birlikte kazançlarını korudu

A+A-

Petrol fiyatları, OPEC ve ortaklarının toplantı tarihini belirlemeye yakın olmaları ile birlikte kazançlarını korudu

Petrol fiyatları, OPEC ve ortaklarının bir sonraki toplantı için tarih belirlemeye yakın olması ve ABD ve Çin'in kesilen ticaret görüşmelerine yeniden başlayacaklarını işaret etmeleri ile birlikte beş ayın en büyük yükselişini gerçekleştirdikten sonra bu kazançlarını korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Salı günü yüzde 3.8 ile Ocak başından bu yana en büyük yükselişini gerçekleştirmesinin ardından fazla değişmedi. OPEC + koalisyonu, bir sonraki toplantının 1-2 Temmuz'da Viyana'da yapılması konusunda anlaşmaya varmaya yaklaştı. Böylelikle grup içinde bu yılın kalan kısmı için üretim politikalarının ne zaman görüşüleceğine ilişkin bir aydır süren tartışmalar son bulmuş olacak. ABD ve Çin, liderlerinin gelecek hafta Japonya'da ticaret görüşmelerinin tekrar başlatmak için bir araya geleceklerini kaydettiler. Bu açıklamalar finans piyasalarının ralli yapmasına neden oldu.

Petrol fiyatları, ABD ile Çin arasında derinleşen ticaret anlaşmazlığının talep görünümünü olumsuz etkilemesi ile birlikte Nisan ayının sonundan bu yana yüzde 19 düştü. Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının bakanlar düzeyinde gerçekleştireceği toplantının tarihini belirleyememesi de zaten dalgalı seyreden piyasalarda belirsizliği artırmıştı. Toplantının zamanlamasına ilişkin belirsizlik ayrıca, ABD ve Suudi Arabistan'ın geçen hafta Umman Körfezi'nde iki petrol tankerine gerçekleştirilen saldırılar için İran'ı suçladığı bir ortamda meydana geldi.

Singapur'da Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Howie Lee, "Fiyatlarda kısa vadeli bir taban görülmüş olabilir ve ticaret görüşmelerinin yeniden başlayacağına ilişkin iyimserlik muhtemelen petrol fiyatlarını yükseltecektir," dedi ve "OPEC + koalisyonunun toplantı tarihini belirlemeye yaklaşması fiyatları desteklerken, İran'daki durum ve tankerler gibi diğer belirsizlikler muhtemelen uzun vadeli volatiliteyi etkileyecektir" değerlendirmesinde bulundu.

Temmuz vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 10 sent yükselerek Singapur saati ile 11:59'da varil başına 54 dolara yükseldi. Kontrat Salı günü 1.97 dolar yükselerek 53.90 dolardan kapandı ve 9 Ocak'tan bu yana en büyük yükselişini gerçekleştirdi.

Ağustos vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 1 sent düşerek varil başına 62.13 dolara indi. Kontrat Salı günü yüzde 2 yükselerek 62.14 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Ağustos vadeli WTI'a kıyasla 7.92 dolar primli işlem gördü.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.