Petrol son 1 yılın en düşüğünde

Petrol son 1 yılın en düşüğünde

Petrol fiyatları, hızla yayılan koronavirüsün küresel ekonomik büyüme üzerinde büyük bir etkisinin olacağı korkularına bağlı olarak son bir yılın en düşük seviyesine geriledi.

A+A-

Petrol fiyatları, hızla yayılan koronavirüsün küresel ekonomik büyüme üzerinde büyük bir etkisinin olacağı korkularına bağlı olarak son bir yılın en düşük seviyesine geriledi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki üç seansta yüzde 7'den fazla düştükten sonra yüzde 1.4 daha kaybetti. ABD'de üst düzey sağlık yetkilileri Salı günü salgının ülke içinde yayılabileceği uyarısında bulundu ve bu açıklama Wall Street'te ve emtia grubunda sert satış getirdi. Virüsün tüm dünyada hızla yayılması ile birlikte, Güney Kore'de koronavirüs vaka sayısı 1,200'ü aşarken, İtalya'da ölenlerin sayısı 10'a yükseldi ve İran'da da ölü sayısı artıyor.

Yatırımcılar, virüsün küresel salgına dönüşüp dönüşmeyeceğini ve ekonomik etkisinin ne kadar sert olacağını anlamaya çalışmaları ile birlikte daha önce görmedikleri bir durumla karşı karşıya. Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının gelecek hafta Viyana'da yapacakları toplantı, Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdülaziz bin Selman'ın Salı günü grubun halen üretim kısıntılarını uzatmak veya derinleştirmek konusunda karar almadığını kaydetmesinin ardından daha önemli hale geliyor.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa stratejisti Michael McCarthy, "ABD'li traderlar virüsün iç piyasada talep üzerindeki etkisi konusunda daha az endişeliler, ancak CSC'den gelen uyarı darbenin ABD içine de yaklaştığını işaret ediyor," dedi ve "OPEC + koalisyonu üretim kısıntılarına gitmeyi düşünüyor olabilir, ancak henüz bir şey duyurmuş değiller ve bu durum petrol piyasaları için çok önemli olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Global Risk Management Ltd. analisti Michael Poulsen, "Durum gittikçe talebe ne olacağı üzerinde yoğunlaşıyor ve kısa vadede fiyatlar daha da düşecek gibi görünüyor," dedi ve "Büyük soru, virüsün ne büyüklükte ve derinlikte olacağı şeklinde" görüşünü savundu.

Nisan vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, Salı günü yüzde 3 aşağıda kapatmasının ardından Londra saati ile 09:34'te varil başına 49.21 dolara geriledi. "Put skew" olarak adlandırılan, traderların fiyatların düşmesine karşı koruma için opsiyonlara ödedikleri ile yükselişe karşı koruma için ödedikleri arasındaki fark, Haziran ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Nisan vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında yüzde 1.6 düşerek varil başına 54.06 dolara geriledi. Kontrat önceki seansta yüzde 2.4 düştü. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 4.82 dolar primli işlem gördü.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.