Petrol  son 5 yılın en düşüğünde

Petrol son 5 yılın en düşüğünde

Petrol, fiyatları küresel arz fazlasının 2015'in ilk yarısında da süreceğine yönelik söylentilerle yeniden 5 yılı aşkın bir sürenin en düşük seviyesine geriledi

A+A-

Petrol, fiyatları ayı piyasasına sürükleyen küresel arz fazlasının 2015'in ilk yarısında da süreceğine yönelik söylentilerle yeniden 5 yılı aşkın bir sürenin en düşük seviyesine geriledi.

Batı Teksas türü ham petrol (WTI) önceki kazancını silerek yüzde 2.2 kadar geriledi. Libya'da devlete ait petrol şirketi National Oil Corp sözcüsünün verdiği bilgiye göre Libya’nın günlük üretiminin dört katı kadar depolama kapasitesi bulunan petrol limanı Es Sider’de yangın çıkan 6 tanktan 3'ü söndürüldü. Cezayir Enerji Bakanı Youcef Yousfi, Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu’nun (OPEC) fiyatları desteklemek için üretimi düşürmesi çağrısında bulundu.

Petrol, OPEC’in pazar payını korumak amacıyla üretimi düşürmemesi ve ABD’nin 30 yılın en yüksek üretimini gerçekleştirmesi ile bu yıl yüzde 46 geriledi ve 2008’den bu yana en büyük yıllık düşüşü kaydetmeye hazırlanıyor. Bloomberg'in derlediği verilere göre Libya, Kasım ayında günlük olarak 580,000 varil petrol üretimi gerçekleştirdi. 2010 yılı sonunda bu miktar yaklaşık 1.59 milyon seviyesindeydi.

Sydney’deki CMC Markets baş stratejisti Michael McCarthy, “Üretimde aksama olması, petrol için belirgin bir şekilde yapıcı olabilir. Bu durumu yaklaşık bir haftadır biliyorduk ancak piyasa buna aldırış etmiyor gibi görünüyordu. Bu seviyelerde fiyatlara destek sağlasa da temel bir itici güç olacağını düşünmüyorum “ dedi.

Şubat vadeli WTI petrol kontratı 96 sent gerileyerek Nymex elektronik işlemlerde yerel saatle 12:25'te varil başına 53.77 dolardan alıcı buldu. Kontrat gün içinde 53.52 doları görerek Mayıs 2009'dan bu yana en düşük seviyeyi gördü.

Şubat vadeli Brent petrolü kontratı Londra merkezli ICE Futures Europe borsasında 1.09 dolar düşerek, varil başına 58.36 dolara geldi. Kontrat 57.88 dolar ile Mayıs 2009'dan bu yana en düşük seviyeyi gördü.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.