Petrol, stoklardaki düşüşle yükseldi

Petrol, stoklardaki düşüşle yükseldi

Petrol fiyatları, ABD'de özel sektör verilerinin ham petrol stoklarında düşüş göstermesinin ardından yükselişini ikinci güne taşıdı.

A+A-

Petrol fiyatları, ABD'de özel sektör verilerinin ham petrol stoklarında düşüş göstermesinin ardından yükselişini ikinci güne taşıdı.

Petrol fiyatları, özel sektör verilerinin ABD'de ham petrol stoklarının azaldığını işaret etmesi ve OPEC'in gelecek yıl grup dışındaki ülkelerde üretimde "keskin" bir düşüş potansiyeli gördüğünü açıklamasının ardından yükselişini ikinci güne taşıdı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta dün yüzde 0.6 yükseldikten sonra yüzde 1.1 daha değer kazandı. ABD'de sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü (API) verilerine göre, ham petrol stokları geçen hafta 541,000 varil düştü. OPEC Genel Sekreteri Muhammed Barkindo, ABD'nin kaya petrolü üretiminde 2020 yılına doğru muhtemelen aşağı yönde revizyonlar olacağını söyledi.

OPEC'in tahmini, Çarşamba günü aralarında Pioneer Natural Resources Co.'nun da bulunduğu büyük Amerikan kaya petrolü üreticilerinin kaya petrolü üretimindeki artışın sona ermekte olduğu uyarısında bulunması, ancak Enerji Enformasyon İderesi'nin (EIA) gelecek yıl için üretim tahminini yükseltmesinin ardından geldi. Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) da, özellikle ABD ve Çin'in kısmi ticaret anlaşmasına varmaları halinde talepte olası bir yükselme gördüklerini kaydetti.

Singapur'da Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Howie Lee, "OPEC'in yorumlarının etkileri muhtemelen sınırlı olacak ve temel yönlendirici üretici grubunun gelecek ayki toplantıda üretim kısıntısına gidip gitmeyeceği olacak," dedi ve "Bu mümkün ancak üretim kısıntılarına uyumsuzluk sıkıntı yaratacak. Zira Irak ve Nijerya sürekli fazla üretiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Aralık vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 41 sent ya da yüzde 0.7 yükselerek Singapur saati ile 14:45'te varil başına 57.53 dolara ulaştı ve 200 günlük hareketli ortalamasını yukarı yönde kırdı. Kontrat Çarşamba günü 32 sent yüklselişle 57.12 dolardan kapandı.

Ocak vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Çarşamba günü yüzde 0.5 yükseldikten sonra 38 sent ya da yüzde 0.6 daha tırmanarak varil başına 62.75 dolara çıktı. Küresel gösterge Brent petrolü, aynı vadeli WTI'a kıyasla 5.18 dolar primli işlem gördü.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.