Petrol üreticilerinin savaşı büyüyor

Petrol üreticilerinin savaşı büyüyor

Hafta başında yaşanan petrol fiyat savaşına en son Abu Dabi de katıldı. Petrol ve koronavirüs nedeniyle endekslerde yaşanan düşüşler ayı piyasası tartışmalarını başlattı.

A+A-

Hafta başında yaşanan petrol fiyat savaşına en son Abu Dabi de katıldı. Petrol ve koronavirüs nedeniyle endekslerde yaşanan düşüşler ayı piyasası tartışmalarını başlattı.

Suudi Arabistan ve Rusya arasında petrol kısıntısı konusunda yaşanan anlaşmazlığın ardından çıkan petrol savaşında cepheye Abu Dabi de katıldı. OPEC içindeki en büyük üçüncü üretici olan Abu Dabi, üretimini günde 4 milyon varilin üzerine çıkaracağını açıkladı.

BAE milli petrol şirketi ADNOC Nisan ayından itibaren günlük petrol üretimini 1 milyon varil artırarak 4 milyon varilin üzerine taşıyacağını açıkladı. Ayrıca, planlanmış kapasite hedefi olan günlük 5 milyon varil için de çalışmalarını hızlandıracağını ifade etti.

Suudi Arabistan’dan dün yapılan açıklamada da ülkenin ham petrol üretim kapasitesinin günlük 1 milyon varil yükseltilmesi için milli petrol şirketi Saudi Aramco’ya talimat verildiği bildirilmişti.

Suudi borsası Tadawul’dan yapılan yazılı açıklamada, “Saudi Aramco, maksimum sürdürülebilir kapasitesini günlük 12 milyon varilden 13 milyon varile çıkarmak için Suudi Enerji Bakanlığından talimat almıştır.” ifadesi kullanıldı.

Borç yapılandırma dalgası

Analistlere ve şirket danışmanlarına göre koronavirüs nedeniyle petrol fiyatlarındaki düşüş ve ekonomideki olumsuz gidişat özellikle enerji ve hizmet sektörlerinde yeni bir borç yapılandırma ve iflas dalgasının görülmesine sebep olabilir.

Credit Suisse yatırımcı notunda “Bu haftasonu petrol piyasalarında meydana gelen gelişmeler riskin tekrar fiyatlandırılmasına ve artan not düşürmelere neden olacak ek bir olumsuzluk teşkil ediyor” ifadeleri yer aldı.

Borç batağında olan hizmet sektöründeki şirketler de koronavirüs nedeniyle turizmin azalmasından ve artan harcamalardan da olumsuz etkileniyor.

Fitch’e ve borç yapılandırma uzmanlarına göre havayolları, gemi turu şirketleri, sinemalar, oyun firmaları ve otel zincirleri olumsuz gidişattan en çok etkilenen sektörler arasında yer alıyor.

Petrol fiyatlarındaki düşüşün Irak'a faturası 30 milyar dolar

Bağdat'taki hükümet binasında düzenlenen toplantıda konuşan Abdulmehdi, petrol varil fiyatının yarı yarıya (60 dolardan 30 dolara) düştüğünü ve bunun devam edebileceğini ifade etti.

Irak'ın gelirinin büyük oranda petrole dayandığını anlatan Abdulmehdi, "Fiyatlar düşmeden önce yıllık gelirimiz 70-75 milyar dolar arasında değişiyordu. Güncel fiyatlara göre ülkenin yıllık geliri 30-40 milyar dolar arasında olacak. Bu da GSYH'de 30 milyar dolarlık bir düşüş demek." dedi.

OPEC Başkanı umutlu

Cezayir Enerji Bakanı ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Başkanı Muhammed Arkab, Suudi Arabistan liderliğindeki OPEC ile Rusya önderliğindeki OPEC+ üyelerinin petrol üretiminin azaltılması ve mevcut stokların azaltılması hususunda uyum sağlayacaklarına dair iyimser olduğunu söyledi.

Cezayir resmi haber ajansı APS'ye açıklamalarda bulunan Arkab, OPEC dışı aktörlerin oluşturduğu OPEC+ teknik komite uzmanlarını, Çin'de ortaya çıkan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle petrol piyasasında oluşan mevcut durumu analiz etmek üzere toplantıya çağırdı.

Arkab, OPEC+ üyelerine, petrol pazarına olumlu sinyal gönderecek diyaloğu sürdürme çağrısında bulunarak, OPEC üyelerinin petrol üretiminin düşürülmesi ve mevcut stokların azaltılması hususunda anlaşmaya varacağına ve taraflar arasında yeniden uyum sağlanacağına inandığını ifade etti.

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak'ın dün petrol piyasalarında istikrar sağlanması için ülkesinin OPEC ile iş birliği yapmaya devam edeceğini açıklamasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Arkab, şunları kaydetti:

"Petrol piyasasını istikrara kavuşturmanın ve dengeyi sağlamanın yollarını aramak amacıyla pazartesi gününden bu yana OPEC üyeleriyle yoğun görüşmeler yapıyoruz."

Avusturya'nın başkenti Viyana'da 6 Mart'ta düzenlenen Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı ham petrol üreticisi ülkelerin enerji ve petrol bakanları toplantısından herhangi bir karar çıkmamıştı.

OPEC ve OPEC dışı ülkelerin toplantısında ek üretim kesintisi kararının çıkmaması, küresel piyasada arz fazlasında artış riski oluştururken, Çin'de ortaya çıkan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) dünya genelinde ham petrol talebini olumsuz etkiliyor. Her iki durum petrol fiyatları üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturuyor.

OPEC ve Rusya'nın da dahil olduğu OPEC dışı bazı ham petrol üreticisi ülkelerin Viyana'daki toplantısından üretim kesintisi kararının çıkmamasıyla Brent petrolün varil fiyatı 31 dolara kadar gerilemişti.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.