Petrol yükselişini sürdürdü

Petrol yükselişini sürdürdü

Petrol fiyatları, Trump'ın İran'a yaptırım uygulayacağı haberleri ile yükselişini sürdürdü

A+A-

Petrol fiyatları, ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'a "büyük çaplı ilave yaptırımlar" uygulayacağını açıklaması ve bunun da petrol zengini Orta Doğu'da gerilimi daha da artırmasının etkisi ile, 2016 yılının sonlarından bu yana en büyük haftalık kazancını gerçekleştirdikten sonra yükselişini sürdürdü.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, geçen hafta yüzde 9.4 yükseldikten sonra yüzde 0.9 kadar daha değer kazandı. Trump, bir Amerikan gözetleme drone'unu düşürdüğü iddiasıyla İran'a askeri harekatı onayladığı, ancak daha sonra bunun durduğu yolundaki haberden birkaç gün sonra bu ülkeye yaptırımlar konusunda bir tweet attı. Trump ayrıca, İranlı liderlerle bu ülkenin asla bir nükleer silaha sahip olmamasını sağlamak için "ön koşulsuz" görüşmeler yapma konusunda istekli olduğunu da söyledi.

Petrol fiyatları, Haziran ayının ortalarında yaklaşık beş ayın en düşük seviyesini görmesinin ardından, Washington ile Tahran arasında artan gerilimin bölgeden petrol akışını olumsuz etkileyebileceği endişeleri ile ralli yaptı. Trump'ın Çinli mevkidaşı Xi Jinping ile bu hafta Japonya'da gerçekleştirilecek G-20 zirvesinde görüşmeye hazırlanması ile birlikte, Çin ve ABD'nin ticaret konusunda yeniden görüşmelere başlayacağına ilişkin umutlar da petrol fiyatlarını destekledi. İran'ın Mayıs ayı başlarında ABD'nin uygulamaya koyduğu yaptırımlar dahilinde petrol satışına yasak konulmasına karşın bir şekilde enerji ihracatına devam etmesine karşın, İran'a ilişkin yeni yaptırımlar konusunda henüz detay verilmedi.

Sydney'de CMC Markets Asia Pacific Pty baş piyasa stratejisti Michael McCarthy, "Oklar şu an yukarı yönü işaret ediyor," dedi ve "Tarafların hiçbiri savaş istemiyor, ancak her iki tarafın da ulusal gururu tehlikede" değerlendirmesinde bulundu. McCarthy ayrıca teknik göstergelerin de yükselişin devam edebileceğini işaret ettiğini sözlerine ekledi.

Ağustos vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 39 sent ya da yüzde 0.7 yükselerek Singapur saati ile 11:48'de varil başına 57.82 dolara çıktı. Fiyatlar erken saatlerde 52 sent kadar yükseldi. Kontrat Cuma günü yüzde 1.4 yukarıda kapandı ve geçen hafta 2 Aralık 2016'dan bu yana en büyük haftalık kazancını gerçekleştirdi.

Ağustos vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Cuma günü yüzde 1.2 yukarıda kapandıktan sonra 28 sent ya da yüzde 0.4 yükselerek varil başına 65.48 dolara ulaştı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 7.65 dolar primli işlem gördü.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.