Petrolde arz fazlası uyarısı

Petrolde arz fazlası uyarısı

Uluslararası Enerji Ajansı (UEA), küresel petrol piyasalarının arz fazlası vermeye geri döndüğünü ve omikron varyantı vakalarının artmasıyla gelecek yıl daha büyük bir arz fazlası oluşabileceğini belirtti.

A+A-

OPEC+’ın üretimi artırması ve stratejik rezervlerin kullanılmasıyla beraber küresel çapta petrol arzının arttığını belirten kurum, yeni koronavirüs varyantıyla beraber jet yakıtı talebinin azaldığını ve stokların 2022 yılında günlük 1,7 milyon varil hızla şişebileceğini vurguladı.

UEA aylık petrol raporunda, "Koronavirüs vakalarındaki artışın, petrol talebindeki devam eden toparlanmayı geçici olarak yavaşlatması, ancak tersine çevirmemesi bekleniyor" denildi.

UEA raporunda, "Virüsün yayılmasını durdurmak için alınan yeni önlemlerin ekonomi üzerinde önceki koronavirüs dalgalarına kıyasla daha hafif bir etkisi olabilir" denildi.

OPEC+, üretim kısıtlamalarını tamamen kaldırırsa dünyanın iki büyük ihracatçısı Suudi Arabistan ve Rusya'nın yıllık ham petrol üretimi rekor kıracak.

 

UEA tahminlerine göre küresel petrol arzı, 2021'deki 1.5 milyon varil/gün artışın ardından gelecek yıl 6.4 milyon varil artacak.

UEA, talep tahminlerini ise, yeni seyahat kısıtlamalarının ve jet yakıtı kullanımında öngörülen azalmaya paralel olarak bu ve gelecek yıl için 100,000 varil/gün aşağı revize etti.

Kurum yayımladığı raporda, uzun zamandır sıkı olan piyasaların yakında rahatlayacağını ve küresel petrol arzının talebi geçeceğini belirtti.

Petrol, Kasım sonundan itibaren Omikron varyantının ortaya çıkmasıyla ayı piyasasına girdikten sonra bu ay kayıplarının bir kısmını geri almıştı.

“Yıl sonu yaklaşırken risk almayı gerektirecek bir neden olmaması işlem hacimlerinin düşmesine neden oluyor” diyen Samsung Futures Inc. Kıdemli Emtia Analisti Kim Kwangrae “OPEC’in önümüzdeki çeyrek için talep tahminini artırması piyasalar için olumlu bir sinyal olarak algılanabilir fakat bu hamlenin grubun üretimi artırma kararını haklı çıkarmak için olma ihtimali de mevcut” yorumunda bulundu.

Ocak vadeli Batı Teksas Petrolü, Nymex piyasasında yüzde 0,2 düşüşle 72,11 dolara geriledi.

Şubat vadeli Brent Petrol, Londra ICE Futures Europe piyasasında yüzde 0,2 düşerek 74,27 dolara geriledi.