Petrolde belirsizlik sürüyor

Petrolde belirsizlik sürüyor

Petrol piyasaları, OPEC temkinli duruşunu sürdürüyor. Ham petrol, başat tüketici ülkelerin stratejik rezervlerini piyasaya sürmesi, yeni varyantın ani ortaya çıkışı ve gittikçe şahinleşen FED nedeniyle Ekim sonundan beri sert düşüşler yaşadı.

A+A-

Petrol, OPEC+’nın üretim kapasitesini artırma kararına sadık kalacağına açıklamasının ardından Asya piyasalarında artışına devam etti. Grup açıklamasında piyasadaki belirsizliği öne sürerek kararın bağlayıcı olmadığını ve gelişmelere göre gözden geçirilebileceğini belirtti.

Bloomberg!in haberine göre, Batı Teksas Petrolü, grubun kararı sonrası yüzde 2 yükselerek perşembe gününü 68 doların üstünde kapattı. OPEC+ petrol üretimini günlük 400 bin varil artırma kararı vererek ABD başta olmak üzere önde gelen tüketici ülkeleri memnun eden bir karara imza atmıştı.

Ne var ki grup kararını kısa süre sonra değiştirebileceği ihtimalini de dışlamadı. Bu durum, Omikron varyantının yayılmaya başladığı ve ABD liderliğinde stratejik rezervlerin piyasaya sürüldüğü bir ortamda kısa vadeli arz-talep dengesini doğru değerlendirmeyi daha da zorlaştırıyor.

Stratejik rezervler

Ham petrol, başat tüketici ülkelerin stratejik rezervlerini piyasaya sürmesi, yeni varyantın ani ortaya çıkışı ve gittikçe şahinleşen FED nedeniyle Ekim sonundan beri sert düşüşler yaşadı. Fiyatların Omikron etkisinden “iyileştiğini” söyleyen Goldman Sachs Group Inc. ve 2022 için 85 dolar tahminine sadık kalan Bank of America’nın da içinde bulunduğu bazı analizler petroldeki kayıpların olması gerektiğinden fazla olduğunu düşünüyorlar.

Omicron etkisi

“OPEC+ üretim artış kararına sadık kalmasıyla herkesi şaşırtırken, gerekli gördüklerinde tekrar toplanacağını ve üretim rakamlarını gelişmelere göre yeniden belirleyeceklerini söylemeleri piyasayı rahatlattı” diyen ING Groep NV Emtia Stratejileri Başkanı Warren Patterson “Bu karar Omikron’un etkilerini daha sağlıklı değerlendirmesi için gruba zaman kazandırırken aynı zamanda ABD’yi de memnun etti.”

Ocak vadeli Batı Teksas Petrolü, Nymex piyasasında yüzde 1,7 artışla 67,66 dolara yükseldi.

Şubat vadeli Brent Petrol, Londra ICE Futures Europe piyasasında yüzde 1,6 artışla 70,75 dolara yükseldi.