Petrolde daha aşağısı olmayabilir

Petrolde daha aşağısı olmayabilir

Uluslararası Enerji Ajansı (UEA), bugün yayınlanan raporunda "yüksek maliyetli üreticilerin kesintisiyle petrolde dip seviyeyi görmüş olabiliriz" dedi.

A+A-

Uluslararası Enerji Ajansı (UEA), bugün yayınlanan raporunda "yüksek maliyetli üreticilerin kesintisiyle petrolde dip seviyeyi görmüş olabiliriz. 2016 ilk yarıda OPEC ve Rusya'nın arzı dondurmasının ufak etkisi olacak." dedi.

UEA, OPEC dışındaki üreticilerin arzındaki daralma ve OPEC içerisindeki bozulmalar nedeniyle küresel arz fazlasının eriyeceğini söyledi.

UEA, OPEC dışı üretimin bu yıl günlük olarak 750,000 varil azalacağını tahmin ediyor. Ajans böylece OPEC dışı günlük üretimdeki düşüş tahminini 150,000 varil artırmış oldu. Piyasalar, Irak ve Nijerya'daki üretim kayıpları ve İran'ın üretimini planlanandan daha yavaş artırmasıyla da destek buluyor.

29 ülkeye danışmanlık yapan Paris merkezli UEA Cuma günü açıklanan aylık raporunda, "Fiyatların dibi gördüğüne dair işaretler var. Piyasa oyuncularının fiyatlamalarıyla ve yüksek maliyetli üreticilerin arzı kısmasıyla fiyatlar, şimdiye kadar epey uzun ve karanlık olan tünelin sonundaki ışığı görüyor olabilir." denildi.

Petrol fiyatları Ocak ayında ABD kayagazı üretiminin geri çekilmesiyle ve Suudi Arabistan öncülüğünde bazı OPEC üyelerinin Rusya ile üretimi mevcut seviyelerde tutmaya yönelik ön anlaşmaya varmasıyla Ocak ayında görülen son 12 yılın düşük seviyelerinden yüzde 50 yükseldi. UEA, üretimi "dondurma" anlaşması, halihazırda fiyatları desteklese de, yılın ilk yarısında piyasalar üzerinde önemli bir etkisi olmayacağını söyledi.

Şubat ayı OPEC üretiminin günde 90 bin varil düşerek 32.61 milyon varile gerilediği açıklandı.

UEA açıklaması sonrasında saat 11:15 itibariyle Brent petrolün varili yüzde 1.3, WTI petrolün varili yüzde 1.8 yukarıda işlem gördü.

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.