Petrolde Trump'ın açıklamasıyla başlayan düşüş devam ediyor

Petrolde Trump'ın açıklamasıyla başlayan düşüş devam ediyor

Petrol fiyatları, ABD Başkanı Trump'ın fiyatların yüksek olduğu yolundaki OPEC'i uyaran "tweet"inin ardından düşüşünü sürdürdü

A+A-

Petrol fiyatları, Noel arefesinden bu yana yüzde 30'luk rallisinin ardından, OPEC'in ABD Başkanı Donald Trump'ın fiyatların düşürülmesi çağrısına uyup uymayacağına ilişkin spekülasyonla birlikte düşüşünü sürdürdü.

Vadeli petrol fiyatları New York'ta, Pazartesi günü yüzde 3.1 ile dört haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirdikten sonra kayıplarını sürdürdü. Petrolün halen Ekim ayında gördüğü dört yılın zirvesinin yüzde 25 altında olmasına karşın, Başkan Trump Pazartesi günü, Twitter yoluyla yaptığı açıklamada, fiyatların çok yükseldiğini ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) sakin olması ve ağırdan alması gerektiğini söyledi. Petrolün 2019 yılındaki toparlanması, OPEC üyelerinin üretim kısıntıları ve topluluğun en büyük üyesi Suudi Arabistan'ın taahhüt ettiğinden daha fazla kısıntıya gitmesinden destek buldu.

Suudi Arabistan, geçen yıl, Trump'ın, yaptırımlar yoluyla İran'ın ihracatını sıfır seviyesine düşürmeye çalışırken, vanaların açık tutulması çağrısında bulunduğunda buna uydu. Ardından ABD, İran'ın petrol müşterilerinin bu ülkeden petrol alımı yapmamaları konusundaki katı tutumunu gevşetti ve bazı ülkelere İran'dan sınırlı miktarda petrol alımı ayrıcalığı verdi. ABD'nin bu adımı, ham petrol fiyatlarının dördüncü çeyrekte yüzde 38 düşmesine ve OPEC ülkelerinin ekonomilerinin sarsılmasına neden oldu.

Körfez Bölgesi'nden ismini vermek istemeyen iki petrol yetkilisine göre, OPEC hatasından ders aldı ve muhtemelen bunu tekrar etmeyecek. Ancak yatırımcılar halen, OPEC'in yasa çıkararak topluluğu temelden sarsabilecek Trump'a karşı çıkıp çıkamayacağı konusunda temkinli. Öte yandan, Suudiler ABD'de Washington Post köşe yazarı ve rejim karşıtı Cemal Kaşıkçı'nın öldrülmesi konusunda siyasi baskı altında.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.