Petrolde yükseliş hız kesti

Petrolde yükseliş hız kesti

Petrol fiyatları, ABD'de ham petrol stoklarının artmasının aşırı arz endişelerini artırması sonrası rallisine ara verdi

A+A-

Petrol fiyatları, ABD'de ham petrol stoklarının artmasının aşırı arz endişelerini artırması sonrası rallisine ara verdi

Petrol fiyatları, ABD'de ham petrol stoklarının ocak ayından bu yana en büyük artışını gerçekleştirmesinin aşırı arz endişelerini tekrar ön plana çıkarmasının ardından iki gündür rallisine ara verdi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Salı günü itibariyle üç günde yüzde 5.5 yükseldikten sonra üst üste ikinci günde de hafif geriledi. Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) resmi rakamlarına göre, ABD'de ham petrol stokları geçen hafta 7.24 milyon varil arttı ve bu miktar hem analistlerin hem de sektörün tahminlerini aştı. ABD ve Çin arasında sürdürülen ticaret görüşmelerinde anlaşmaya yakın olunduğuna ilişkin iyimserlik muhtemelen fiyatlardaki sert düşüşü önledi.

Suudi Arabistan öncülüğünde Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının arz kısıntıları, petrol fiyatlarının bu yıl yüzde 37 yükselmesinin en büyük destekçisi oldu. Son günlerde, OPEC üyeleri İran ve Nijerya, Haziran ayında sona erecek üretim kısıntılarının uzatılması gerektiğini dile getirdiler. Çin ekonomisinde göze çarpan istikrar ve dünyanın en büyük iki ekonomisi ABD ve Çin arasındaki ticaret görüşmelerinde ilerleme sağlanması talep görünümünün iyileşmesine neden oluyor.

Singapur'da petrol piyasası analiz şirketi Vanda Insights'ın kurucusu Vandana Hari, "ABD petrol stoklarındaki keskin ve beklenmedik yükseliş Brent ve WTI'ın Çarşamba kapanışlarına göre sadece birkaç sent düşmesine neden oldu. Bu durum fiyat destekleyici faktörlerin güç kazanmakta olduğunu işaret ediyor," dedi ve "ABD ile Çin'in anlaşmaya yakın olduğu yolundaki işaretler beklentileri güçlendiriyor" şeklinde görüş bildirdi.

Mayıs vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, erken saatlerde 15 sent kadar düştükten sonra, Singapur saati ile 12:24'te 10 sent ya da yüzde 0.2 aşağıda varil başına 62.36 dolar seviyesinde seyrediyordu. Kontrat Çarşamba günü yüzde 0.2 aşağıda kapandı.

Haziran vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, erken saatlerde 17 sent kadar yükseldikten sonra 4 sent aşağıda varil başına 69.27 dolarseviyesinde seyrediyordu. Küresel gösterge Brent petrolü, Haziran vadeli WTI'a kıyasla 6.84 dolar primli işlem gördü.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.