Piyasada yönü kurlar belirleyecek

Piyasada yönü kurlar belirleyecek

İnfo yatırım'a göre bugün BİST'te seyir döviz kurlarındaki seyre bağlı olacak.

A+A-

İnfo Yatırım'ın günlük bülteninde şöyle denildi: 

 

USDTRY’nin Yarattığı Baskı Devam Ediyor

 

BİST 100 endeksi Çarşamba günü 83.718-84770 seviyeleri arasında işlem gördü ve günü yüzde 0.59 değer kaybederek 83.780 seviyesinden kapattı. Bankacılık endeksi yüzde 1.83 değer kaybederken sanayi endeksi ise yatay seyretti.

 

Dün küresel hisse piyasasında karışık seyir izlendi. Petrol fiyatlarının küresel piyasada yükseliş eğilimini devam ettirmesi enerji hisselerine pozitif yansırken, özellikle Amerika’da şirket bilançolarının gelmesi Amerikan hisselerinin kendi arasında dahi ayrışmasına neden oluyor. Dün Euro Bölgesi’nde  Almanya, Fransa ve Euro Bölgesi imalat ve hizmet PMI verilerinin beklentilerin altında kalması başta Alman DAX30 endeksi olmak üzere tüm Avrupa’da satışların görülmesine neden oldu.

Euro Bölgesi’nde bir türlü kalıcı toparlanma sağlanamaması negatif baskıyı artırırken özellikle Alman DAX30 endeksinde gün içinde test edilen 11.700 seviyesinin önemi devam ediyor. Hafta başında da bu seviyenin test edildiğine şahit olurken, buy seviyenin altında satışların hızlanarak sert bir düzeltme eşiğine girilmesi beklenebilir. Dün Amerika’da ise açıklanan bilançolar ve verilerle beraber yükselişe devam edildi. Dün Amerika’da üretim PMI, istihdam talepleri ve konut satışları beklentilerin altında kalırken, FED’in önümüzdeki hafta gerçekleşecek FOMC toplantısında faiz artırımlarını erteleyebilme ihtimalinin fiyatlandığını görüyoruz.

Diğer taraftan teknoloji hisselerindeki yükselişin devam ettiği görülürken, NASDAQ tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı ve yatırımcısına kazandırmaya devam etti. Ayrıca enerji fiyatlarında devam eden rallinin de enerji hisselerine pozitif yansımasıyla rekor seviyelere yakın seyir devam ediyor. Bugün sabah Asya seansında ise haftanın son işlem gününde kar satışları görüldü. Asya devlerinde devam eden parasal genişlemeler ve gevşek para politikaları hisse piyasasına olumlu yansımaya devam ediyor. Amerikan vadelileri ise güne yatay satıcılı başladı.

 

Yurt içinde ise 23 Nisan nedeniyle piyasalar tatilken, Çarşamba günü gerçekleşen TCMB PPK toplantısının etkileri kur tarafında devam ediyor. Dün USDTL tüm zamanların en yüksek seviyesine yükselirken, 2.7340 seviyesiyle rekor kırmasına rağmen, gün sonuna doğru tekrardan 2.70’li seviyelere geri gelindi. Haftanın son işlem gününde USDTL’nin Çarşamba kapanışına göre düşük seviyede olması endekste hafif toparlanmaya neden olabilir. Diğer taraftan yurt içinde gösterge niteliğindeki 2 yıllık tahvil faizinin yüzde 10.12’ye yükselmesi ve 2014 Nisan ayından beri en yüksek seviyede bulunması piyasadaki riskleri artırıyor.

 

Haftanın son işlem gününde yurt içinde kapasite kullanım oranı ve imalat güveni takip edilecektir. Aynı zamanda, USDTRY paritesindeki hareketlerin yakından izlenmesi gerektiği günde, Lira’daki zayıf ve kırılgan seyir devam ediyor. Euro Bölgesi’nde Almanya anlık değerlendirmesi ve IFO iş ortamı endeksi takip edilecekken, Amerika’da ise dayanıklı mal siparişleri izlenecektir. USD endeksinin geldiği seviyeyle beraber risklerin arttığı ve bugün sert kırılmaların olabileceğini görebiliriz. Özellikle Amerika’da açıklanacak dayanıklı mal siparişlerinin beklentilerin altında kalması, piyasada önümüzdeki hafta gerçekleşecek FOMC toplantısı öncesi USD endeksinde sert değer kayıplarının görülmesine neden olabilir.

 

Teknik olarak 83.800 seviyesinin hemen altında kapanış gerçekleştiren BİST100 endeksinde Çarşamba günü yaşanan kar satışlarının devam etmesi durumunda 83.100 ve 82.500 seviyeleri, olası toparlanma ve 83.800 üzerinde tutunma gerçekleşmesi durumunda ise 84.500 ve 85.000 seviyeleri takip edilebilir.

 

Tahvil ve Bono tarafında, vadeli gösterge Tahvil faizi güne %10.12 seviyesinden başlıyor.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.