Piyasalar açıklanacak verileri takip edecek

Piyasalar açıklanacak verileri takip edecek

Rusya gerginliğiyle geçen hafta \%3'ün üzerinde değer kaybeden kurda yoğun veri gündemi takip edilecek

A+A-

Türkiye'nin Suriye sınırında Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından iki ülke arasında artan gerilim nedeniyle satış baskısı altında kalan ve geçen hafta dolar karşısında yüzde 3'ün üzerinde değer kaybeden TL, dün kâr satışlarıyla yönünü aşağı çevirdikten sonra bugün de güne düne benzer seviyelerde başladı.

Bankacılar kurda bugün yoğun iç ve dış veri gündeminin takip edileceğini, iç piyasada saat 10.00'da açıklanacak Kasım ayına ilişkin PMI verileri saat 11.00 civarında TİM Kasım ayı öncü ihracat verileri ve 12.00'da İTO İstanbul enflasyon verileri izlenecek. TCMB ise saat 14.00'da son PPK toplantısına ilişkin özetleri açıklayacak.

Dış piyasalarda ise TSİ 10.55'te Kasım ayı Almanya işsizlik ve imalat PMI verileri, saat 11.00'da Kasım ayı Euro bölgesi imalat PMI, 1200'da Ekim ayı Euro bölgesi işsizlik 1645'te Kasım ayı ABD imalat PMI ve 17.00'da Kasım ayı ABD ISM imalat endeksi takip edilecek.

Moody's'in Cuma günü açıklanacak Türkiye kredi notu gözden geçirmesi öncesi ise hafta içinde Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) olası bir gevşeme adımı, ABD tarım dışı istihdam verisi analistler tarafından piyasalara yön verebilecek gelişmeler olarak gösteriliyor.

Yatırımcılar bu hafta Perşembe günü gerçekleştirilecek olan ECB toplantısına yoğunlaşırken, parasal genişleme önlemlerinin artırılmasının beklendiği bu toplantıda 20 bazlık faiz indirimi yapılabileceği de belirtiliyor.

Analistlerin küresel gelişmeler arasında takip edileceğini belirttiği bir başka konu ise Çin yuanının Uluslararası Para Fonu (IMF) nezdinde rezerv para statüsü kazanıp kazanamayacağıydı. IMF gösterge para birimi sepetine Çin yuanını eklerken, Beijing uzun süredir çabaladığı küresel ekonomik güç olma girişimleri çerçevesinde bir zafer elde etmiş oldu. Yuanın sepetteki payı beklentiler doğrultusunda yüzde 10.92 olarak belirlendi.

Cuma günü 2.93'ü aşan, ardından dün 2.90'ın altını test eden dolar/TL bu sabah güne 0847'de 2.9033/2.9060 seviyesinden başladı. Dün akşam 2.98 civarındaki sepet bazında TL aynı saatte 2.9892/3.9933, 3.0650 civarındaki euro/TL ise 3.0749/3.0790 seviyesinde.

Bankacılar geçen hafta TL'de yaşanan sert değer kaybının ardından kâr realizasyonunun ve Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinin yeniden hız kazanma olasılığının ve ECB'den olası bir gevşeme adımı ihtimalinin TL'de dünkü değer kazancında etkili olduğunu belittiler.

Türkiye ve Avrupa Birliği ilişkilerinde "yeni bir dönem" başlatacağı belirtilen ve temel olarak Avrupa'ya giden Suriyeli mültecilerin Türkiye tarafından geri kabul edilmesi koşuluna bağlı anlaşma ile Türkiye'ye daha erken vize serbestisinin yolu açıldı.

Küresel piyasalarda ise dolar endeksi 13 yılın en yüksek seviyesine yaklaşmasının ardından yatırımcıların uzun süredir Avrupa Merkez Bankası'nın ek parasal genişleme önlemleri alacağı beklentileriyle değer kaybeden euroyu yeniden satın almasıyla düştü.

Dolar endeksi yüzde 0.2 düşerek 100.00 seviyesine gerilerken, dün 100.31 seviyesine kadar yükselerek Mart ayında gördüğü Nisan 2013'ten bu yana en yüksek seviye olan 100.390'a da yaklaşmıştı.

Tahvil-bono piyasasında 12 Mart 2025 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 10.17 bileşik, valörde son işlemde yüzde 10.16 bileşik seviyesindeydi. 14 Haziran 2017 itfalı iki yıllık gösterge tahvil faizi ise dün spot kapanışta ortalama yüzde 10.54 seviyesinden gerçekleşti.

Geçen hafta Salı günü Türk hava sahasını ihlal eden bir Rus savaş uçağı Türkiye tarafından düşürülmüş, bu durum Moskova yönetiminin sert tepkisine neden olmuştu. İki ülke arasında başlayan gerginlik Rusya tarafından ekonomik boyuta taşınmış durumda. Hem ekonomik hem de jeopolitik endişelerse piyasadaki geçen hafta belirginleşen satış baskısının ana nedeni olarak gösterilmişti.

Bankacılar piyasalardaki Rusya kaynaklı satış baskısının ilk tepkilerinin verildiğini, önümüzdeki dönemde gerginliğin daha da artması halinde bu gelişmelerin yeniden piyasayı etkileyebileceğini belirtiyorlar.

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.