Piyasalar bekleme sürecine giriyor

Piyasalar bekleme sürecine giriyor

Ziraat Yatırım analistleri piyasaların yoğun veri akışının olduğu bir döneme yaklaştığını ve yatay bir bant içinde bekleme sürecine girilebileceğini belirtiyor.

A+A-


Zirat Yatırım'ın "Bekleme Rotası" başlığı ile verdiği bülteninde şöyle denildi:

"Türbülanslı bir yolculuğun ardından bizim uçak herhalde "bekleme rotası"na (holding pattern) girmekte. 29 Nisan Çarşamba günü FOMC karar metni açıklanana kadar "bekleme rotası"nda kalabiliriz.

Aradaki süre zarfında veri takvimi tenha. Bugün öğleden sonra ABD'de açıklanacak TÜFE verisi, Michigan Üniversitesi Beklenti Anketi ve Conference Board'un Öncü Göstergesi veri takvimini tamamlayacak.

Perakende Satış verisinde yaşadığımızın bir benzerini TÜFE'de de görebiliriz. Enflasyon, artan enerji fiyatlarıyla birlikte bir miktar toparlansa da tahminen tercih edilen seviyelerin bir hayli altında kalmaya devam edecek. Bu nedenle de Michigan anketindeki enflasyon beklentisi geçmişe yönelik TÜFE verisinden daha fazla önem arz edebilir. Zayıf bir ilk çeyreği de ardımızda bıraktığımız için Conference Board'un Öncü Göstergesi'nden de bekleyecek pek bir şey görmüyoruz.

Türkiye'de ise uzun dönem enflasyon ve yıl-sonu kur beklentilerinin nasıl şekilleneceğine dikkat etmek gerekebilir. Verim eğrisindeki 50 ila 80 baz puanlık yukarı yönlü hareket bozulmakta olan enflasyon görünümünü fiyatladı. Ters verim eğrisi böylece uzun taraftan değer kaybederek yataylaştı.

Yıl sonu kur beklentisiyle spot piyasadaki kur fiyatı arasındaki farkın hane-halkının DTH hesaplarına yönelik belirleyici etkisi olduğu görüşümüz nedeniyle kur beklentisinin nasıl şekilleneceğini önemsiyoruz. Geçen ay 2,50'den 2,61'e yükselen kur beklentisinin ardından Nisan ayında Lira'nın Dolar karşısında %3 değer kaybetmesi şaşırtıcı değil.

Önümüzdeki hafta TCMB Para Politikası Kurulu'nu toplayacak. Piyasa genelinde herhangi bir hamle yapılmayacağına yönelik uzlaşma söz konusu. Bu da "bekleme rotası" yaklaşımımızla uyuşmakta. Açıklanacak reel kesim ve tüketici güven endeksleri ise tahminen baskı altında kalmaya devam edecektir. ABD'de ise Cuma günü Dayanıklı Mal Siparişleri verisi uçağın FOMC için inişe geçmeden önceki son bekleme dönüşü olacak gibi..."

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.