Piyasalar güven endeksini bekliyor

Piyasalar güven endeksini bekliyor

ABD Merkez Bankası'nın tutanakları sonrası aşağı yönlü seyrin belirginleştiği dolar/TL'de bugün beklenti anketi ve tüketici güven endeksi izlenecek.

A+A-

ABD Merkez Bankası'nın tutanakları sonrası aşağı yönlü seyrin belirginleştiği dolar/TL'de bugün beklenti anketi ve tüketici güven endeksi izlenecek.

Öte yandan bankacılar içeride en önemli gündem maddesinin ise hâlâ yeni hükümetin kurulma süreci ve ekonomi yönetiminin nasıl şekilleneceği olmaya devam ettiğini belirtirken, şu an için piyasalarda olumsuz bir senaryo fiyatlanmıyor.

Piyasalar özellikle ekonomi yönetiminin nasıl şekilleneceğini izlerken, Merkez Bankası'nın bağımsızlığını tartışmaya açacak adımlar atmayacak bir yapıyı olumlu algılamaya eğilimli.

Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında kurulacak yeni hükümetin son şeklinin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile yapılacak görüşmede verileceğini belirten yetkililer, Erdoğan'ın İstanbul programı nedeniyle ikili görüşmenin dolayısıyla da hükümetin açıklanmasının gecikeceğini belirtiyorlar.

Küresel piyasalarda Fed'in Aralık ayında ilk faiz artışının gerçekleşeceğine ilişkin fiyatlamalar yüzde 70'in üzerinde seyrederken, devamındaki artışların kademeli olacağı öngörüleri küresel piyasalarda doların nispeten zayıflamasına neden oluyor.

Bankacılar dolar/TL'deki aşağı yönlü seyirde kısa süre önce 100'e yaklaşan dolar endeksinin Fed tutanakları sonrası yönünü aşağı çevirerek yeniden 99 civarında seyretmesinin etkili olduğunu belirtiyorlar.

Kurdaki aşağı yönü destekleyen bir diğer gelişme ise petrol fiyatlarındaki düşük seyir olmaya devam ediyor. Geçen hafta yüzde 8 gerileyen brent tipi ham petrolün varil fiyatı bu hafta daha dalgalı bir seyir izlese de 44 doların hemen üzerindeki seyrini sürdürüyor.

Bugün dış piyasalarda açıklanacak önemli veri gündemi bulunmazken iç piyasada saat 1000'da Kasım ayına ilişkin tüketici güven endeksi, 1430'da ise yine Kasım ayına ilişkin beklenti anketi takip edilecek. Beklenti anketinde önümüzdeki 12 aya ilişkin enflasyon beklentilerinde bozulma olup olmadığı yakından izlenecek.

Dün akşam piyasa kapanışında 2.84'ün hemen üzerinde işlem gören dolar/TL bu sabah güne 0842 itibarıyla 2.8424/2.8453 seviyesinde başladı.

Dün akşam 2.9420 civarında olan sepet bazında TL ise aynı saatte 2.9444/2.9477, 3.0430 civarındaki euro/TL ise 3.0465/3.0502 seviyesinde bulunuyor.

Tahvil bono piyasasında ise 12 Mart 2025 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 9.92 olurken, valörde son işlem yüzde 9.89 seviyesindeydi. 14 Haziran 2017 itfalı iki yıllık gösterge tahvilde ise dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 10.38 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 10.32 oldu. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.