Piyasalar tatile yatay girdi

Piyasalar tatile yatay girdi

Yurtiçi piyasa, arife günü olması dolayısıyla yarım gün gerçekleştiren işlemlerin ardından bayram tatiline girdi. Piyasada bugün önemli değişimler gözlenmedi.

A+A-

Yurtiçi piyasa, arife günü olması dolayısıyla yarım gün gerçekleştiren işlemlerin ardından bayram tatiline girdi. Piyasada bugün önemli değişimler gözlenmedi.

Dolar 2.65'in altında

ABD Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen'ın açıklamalarıyla dün yönünü yukarı çeviren kur bugün hacimsiz piyasada yatay bir seyir izlendi. Ramazan Bayramı öncesi yarım günlük işlemlerde piyasada anlamlı bir değişim yaşanmadı. Güne 2.65 civarında başlayan dolar/TL saat 12:10'da 2.6473/2.6485 seviyesinde işlem gördü. Sepet bazında TL bu sabah güne 2.7712/2.7725, euro/TL ise 2.8918/2.8936 seviyesinde başladı. Sepet bazında TL aynı saatte 2.77'nin hemen altında euro/TL ise 2.89'un hemen altında günü tamamladı.

Yellen dün ABD Kongresi'nde yaptığı konuşmada ekonominin yılın sonuna doğru istikrarlı bir şekilde büyümeye devam ederek Fed'in faiz artışına imkan tanıyacağını söyledi fakat faizin ne zaman artacağına dair direkt bir açıklamada bulunmadı. Fed'in faizleri Eylül veya Aralık ayında artırması bekleniyor.

Borsa 164 puan yükseldi

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, Ramazan Bayramı tatili nedeniyle tek seans gerçekleştirilen günü yüzde 0,2 yükselişle 82.892,48 puandan tamamladı. BIST 100 endeksi ilk seansı dünkü kapanışa göre 164,62 puanlık artışla tamamlarken, toplam işlem hacmi 980 milyon lira olarak gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 0,08, holding endeksi yüzde 0,62 değer kazanırken, en fazla kazandıran sektör endeksi yüzde 0,82 ile "sigorta" oldu. Güne Yunanistan Parlamentosunun üçüncü kurtarma paketini onaylamasının ardından pozitif bir başlangıç yapan BIST 100 endeksi, yatırımcıların bayram tatiline bugünden başlamalarının etkisiyle 82.700 - 83.000 dar bandı içinde düşük hacimli yatay bir seyir izledi. Analistler, bayram tatili nedeniyle 3,5 gün ara verecek yurt içi piyasalarda pozitif görünümün korunduğunu belirterek, gelecek hafta koalisyon görüşmelerinin yön üzerinde ana belirleyici olacağını, yurt dışında ise zayıf veri gündemi nedeniyle iç dinamiklerin öne çıkacağını kaydediyor.

Gösterge faiz yüzde 9.67'den kapandı

Tahvil-bono piyasasında iki yıllık gösterge olan 14 Haziran 2017 itfalı tahvilde bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 9.67, valörde son işlemde yüzde 9.67 seviyesindeydi. Bugün spot kapanış yüzde 9.66 seviyesinde gerçekleşti. Öte yandan 12 Mart 2025 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 9.36 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 9.37 oldu. Bugün spot kapanış yüzde 9.31 valörde son işlem 1212 itibarıyla 9.31 seviyesindeydi.

İçeride koalisyon görüşmeleri en önemli gündem maddesi

Piyasada AK Parti'nin yürüttüğü koalisyon görüşmeleri iç gündemin bir numaralı gündem maddesi olmayı sürdürürken bankacılar hükümetin kurulma sürecinin hala piyasalarda her iki yönlü sert hareketleri beraberinde getirme potansiyeli taşıdığına dikkat çekiyorlar. AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, Pazartesi günü başlayan koalisyon görüşmeleri kapsamında önce CHP ardından MHP ve dün son olarak HDP ile görüştü ve ilk tur görüşmeler tamamlandı.

Geçen hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan hükümet kurma görevini alan Davutoğlu, dün NTV canlı yayınında koalisyon görüşmeleriyle ilgili sorular üzerine, "Şu anda CHP ile daha ileri aşamadayız. Yöntemde anlaştığımız için CHP ile süreç ilerleyecek. Bayramdan sonra da ikinci tura kadar alt düzey temaslar sürecek" dedi.

Analistler tek koalisyon seçeneğini AK Parti ile CHP ile sınırladığını bunun da gerçekleşmemesi halinde erken seçim ihtimalinin kuvvetlenebileceğini belirttiler.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.