Piyasalarda çifte kıskaç

Piyasalarda çifte kıskaç

Ziraat Yatırım'ın güne başlarken raporunda birbirine zıt gelişmelerin Türkiye'yi iki yakasından yakaladığı belirtildi

A+A-

Ziraat Yatırım'ın güne başlarken raporunda birbirine zıt gelişmelerin Türkiye'yi iki yakasından yakaladığı belirtildi.

Birbirine zıt gelişmeler Türkiye'yi iki yakasından yakalamış durumda:

1. Dolar'ın zayıf verileri göz ardı ederek güçlenmesi, ve
2. Çin'de yavaşlama endişesinin artması.

Bu gelişmelerin her ikisi de Türkiye risk algısı için olumsuz. Risk primi 218 baz puana yükselirken Sepet Kur da (1 Avro + 1 Dolar ort.) 2,7490 seviyesine satıldı. Dolar / TL ise 2,6730 ile yeni bir rekor kırarak enflasyon görünümünü olumsuz etkilemekte. 2,60 seviyesi bizim fiyat istikrarı ile uyumlu değerlendirdiğimiz yer.

Dolar'ın yükselmesi tahminen tüketici güvenini de olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle parasal koşulların sıkılaştığını ve verim eğrisinin TCMB sözle yönlendirmesiyle uyumlu şekilde kısa taraftan dikleştiğini görmekteyiz. Kuru tutabilmek için kısa vade faizlerde yukarı yönlü hareketi normal karşılamak gerekiyor. Eğer enflasyon beklentileri de olumsuz etkilenirse yukarı hareket uzun tarafa da kayabilir.

Bu sabah ABD 10 yıl vadeli devlet tahvil getirisinin %1,91 oranına gerilemesiyle Yüksek Beta kurların daha iyi işlem gördüğünü gözlemliyoruz. Tahminen görece olumlu risk algısı bugün Borsa İstanbul'un daha iyi bir gün geçirmesini sağlayabilir. Ancak temel değişkenler yazının başında saydıklarımız. Yalnızca Dolar'ın zayıflaması ve Çin'den gelecek pozitif haberler algıyı değiştirebilecek güçte.

Bugün TSİ 15:30 ABD Perakende Satışlar ilk engel ve oldukça da yüksek bir engel. Zira satışlar iki aydır gerilemekte. Bu nedenle Mart ayında satışların artmış olması güçlü bir olasılık. Piyasanın nasıl etkileneceği ise artışın şiddetine bağlı olacak. Yarın günün ilk saatlerinde de Çin engeliyle karşılaşacağız. İlk çeyrek büyümesinin nasıl gerçekleşeceği piyasayı belirleyecek. Eğer iki engeli de aşabilirsek yarın sabah yeni bir plan yapma şansımız olabilir.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.