Piyasalarda güvenlik kaygısı üst düzeyde

Piyasalarda güvenlik kaygısı üst düzeyde

Artan güvenlik endişeleri ve dolar/TL'deki sert yükselişle negatif ayrışan BIST-100 yüzde 1.49 geriledi

A+A-

Çin ve ABD ekonomilerinden gelen yavaşlama sinyalleriyle geçen hafta gerileyen global borsalar bugün tepki alımlarıyla yükselirken; içeride Dağlıca saldırısı sonrası artan güvenlik endişeleri Türk hisse senetlerini negatif ayrıştırdı.

Değer kaybeden liranın da baskısıyla satışlarla karşılaşan BIST-100 endeksi günü yüzde 1.49 kayıpla 71,865.82 puanda tamamladı.

Avrupa borsalarındaki temel eğilimi gösteren FTSEU300 endeksi saat 1730'da yüzde 0.4, gelişmekte olan ülke borsaları endeksi ise yüzde 0.5 yükselişte.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Hakkari-Dağlıca'da dün PKK tarafından yola döşenen el yapımı patlayıcıların patlatılması sonucu 16 askerin hayatını kaybettiğini, altı askerin ise hayati tehlikesi olmayacak şekilde yaralandığını açıklarken; Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bundan sonra PKK ile mücadelenin "çok daha farklı ve kararlı" olacağını söyledi.

Güvenlik endişeleri ve siyasi belirsizliğin artan baskısı ile dolar/TL 3.0475 ile tarihi zirveyi gördü.

Endekste dikkat çeken hisselerden olan ve geçen hafta güçlü satışlarla karşılaşan Koza-İpek grubu ve Doğan Holding hisseleri bugün hareketliydi.

Polisin Koza-İpek grubu şirketlerine yönelik başlattığı operasyon haberinin ardından geçen hafta grup hisseleri sert düşüşle taban seviyeleri görmüştü.

Bugün endeks üzerinde satıcılı seyreden Koza Madencilik hisseleri yüzde 4.35 düşüşle 1.76 liradan, İpek Doğal Enerji yüzde 3.87 kayıpla 1.74 liradan kapandı.

Gün içinde yüzde 4'e yakın kayıpla 18.7 liraya kadar gerileyen Koza Altın ise daha sonra toparlanarak yüzde 1.8 yükselişle 19.75 liradan kapandı.

Öte yandan söz konusu operasyonun hükümete muhalif medya gruplarına da sıçrayacağı endişesiyle geçen hafta güçlü satışlarla karşılaşan Doğan Holding gün boyu satıcılı seyretmesinin ardından yüzde 2.04 kayıpla 0.48 liradan, Doğan Gazetecilik yüzde 3.61 düşüşle 1.6 liradan günü tamamladı.

 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.