Piyasalardaki balonun sonuna mı gelindi

Piyasalardaki balonun sonuna mı gelindi

Çin'de fonların satışa geçmesi analistleri kaygılandırdı

A+A-

Çin devlet fonları hisse senetlerinde satışa geçti. Analistler bu adımın regülatörlerin piyasanın aşırı ısındığını düşündüğünün sinyali olduğunu belirtiyor

Çin 9 trilyon dolarlık hisse senedi piyasasında spekülatif çılgınlığı hafifletmek için harekete geçti. Borsa, hisse balonu oluştuğuna yönelik endişeleri tetikleyen sekiz günlük yükselişe ara verdi.

Pekin'in hisse rallisinin hızına ilişkin tedirginliği Perşembe günü ortaya çıktı. Kamu destekli bazı fonlar portföylerinde bu hafta yükselen bazı hisse senetlerini azaltacaklarını açıkladı.

Resmi yayın olan China Economic, Times Cuma günü boğa piyasasının tehlikelerine karşı uyarıda bulundu. Caixin ise regülatörlerin yatırım fonu şirketlerinden yeni ürünlerinin miktarını sınırlamalarını talep ettiği belirtti.

Traderlar Çin'in hisse piyasasındaki rakip tanımayan yükselişinin aşırı ve hızlı olduğu yönündeki resmi kurumlardan gelen uyarıların arttığını belirtti. Resmi medyanın geçen ayın sonunda yükselişi desteklemesi otoritelerin beş yıl önce 5 trilyon doların silinmesiyle sonuçlanan balondan ziyade istikrarlı bir boğa piyasası oluşturmak istediklerini gösteriyor.

Shanghai Wanji Asset Management Co. fon yöneticisi Niu Chunbao, “Sinyal daha net olamaz. Hisse senetleri regülatörlere göre aşırı ısındı. Şu noktada hafifçe bir gerileme onları rahatlatır.” dedi.

Shanghai'nin en büyük hisse senetlerini içeren SSE 50 Endeksi Cuma günü yüzde 3 düştü. Gösterge endeks Perşembe gününü 2015 yılında görülen gün içi zirvesinin 2 puan uzağında kapattı.

Çin Sosyal Güvenlik Fonu Ulusal Konseyi (emeklilik fonu) People's Insurance Company (Group) of China Ltd. hisselerinin yüzde 2'sini satma niyetinde olduğunu açıkladı. 2.2 trilyon yuan (314 milyar dolar) varlığa sahip olan fon, satışın düzenli elden çıkarma faaliyetlerinin bir parçası olduğunu belirtti.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.