Piyasaların beklediği Fed kararı geldi

Piyasaların beklediği Fed kararı geldi

ABD Başkanı Biden, Fed başkanlığı için Jerome Powell’ı ve Fed Başkan Yardımcılığına ise Lael Brainard’ı aday gösterdiğini açıkladı.

A+A-

Biden, Fed başkanlığına aday olarak Powell’ı, Başkan Yardımcılığına ise Brainard’ı aday gösterdi.

Önümüzdeki günlerde Fed Yönetim Kurulu için diğer adayları belirleyeceğini açıklayan Biden, “karakterli, dürüstlük, sağlam muhakeme yeteneği olan insanlara ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Biden yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"İstikrarlı ve bağımsız bir liderlik için Powell'ı seçtim. Başkan Powell ve Dr. Brainard’ın düşük enflasyon, fiyat istikrarı ve tam istihdam hedefine odaklanarak ekonomimizin hiç olmadığı kadar güçlü olması için çalışacağına inancım tam” ifadelerini kullandı. Biden ayrıca iklim değişikliğinin ekonomi için risk oluşturduğunu ve bu konuda da acil aksiyon alınması gerektiğini belirtti.

Bu karar, ABD ekonomisini pandeminin olumsuz etkilerinden kurtarmak için mücadele eden Başkan Powell için bir ödül niteliğinde. Pandemi dönemindeki teşvikleriyle ekonomideki toparlanmaya yardımcı olan Powell yeni döneminde ekonomiyi artan tüketici fiyatlarının olumsuz etkilerinden korumakla görevlendirilecek.

Powell’ın ilk dönem başkanlığa atanması, Senato’da 13’e karşı 84 oyla kabul edilmişti.

Başkanlık için adaylar arasında olan Brainard ise Richard Clarida’nın yerine Başkan Yardımcılığına getirilecek. 59 yaşındaki Brainard 2014 yılında eski ABD Başkanı Barack Obama tarafından Yönetim Kuruluna atanmıştı. Harvard mezunu olan Brainard Beyaz Saray’da Bill Clinton döneminde ekonomi danışmanı olarak görev yapmıştı.

Karar, piyasalarda da yankı buldu

Hazine Bakanı Janet Yellen ve Demokratlar Powell’ın ikinci kez Başkanlığını desteklemiş, Elizabeth Warren gibi isimler bankacılık sektörünün daha sıkı denetlenmesi ve iklim değişikliğiyle mücadele amacıyla 68 yaşındaki Powell’ın aleyhine lobi yapmıştı.

Biden’ın bu kararının, ultra gevşek para politikasını başlatan Fed’de devamlılık açısından yatırımcıların da onayını alması bekleniyor.

Biden'ın Fed kararının netleşmesi piyasalarda da yankı buldu. Bloomberg dolar endeksi Eylül 2020'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. ABD 2 yıllık ve 5 yıllık tahvil getirileri de 2021 zirvesini gördü.

Etiketler : , ,