Piyasaların gözü Paris'te

Piyasaların gözü Paris'te

Bugün Paris'te düzenlenecek olan iklim zirvesinde iki ülke arasında üst düzey bir görüşme gerçekleşip gerçekleşmeyeceği piyasada yakından takip edilecek.

A+A-

Rusya endişeleri ile geçen hafta sert değer kayıplarının yaşandığı piyasada bu hafta Rusya ile gerginliğin daha da artıp artmayacağı izlenecek. Bugün Paris'te düzenlenecek olan iklim zirvesinde iki ülke arasında üst düzey bir görüşme gerçekleşip gerçekleşmeyeceği piyasada yakından takip edilecek.

Moody's'in Cuma günü açıklanacak Türkiye kredi notu gözden geçirmesi öncesi ise hafta içinde Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) olası bir gevşeme adımı, Uluslararası Para Fonu'nun Çin para birimi yuanı küresel rezerv para birimleri sepetine alıp almayacağı, ABD tarım dışı istihdam verisi analistler tarafından piyasalara yön verebilecek gelişmeler olarak gösteriliyor.

Yatırımcılar bu hafta Perşembe günü gerçekleştirilecek olan ECB toplantısına yoğunlaşırken, parasal genişleme önlemlerinin artırılmasının beklendiği bu toplantıda 20 bazlık faiz indirimi yapılabileceği de belirtiliyor.

İç piyasada ise bugün açıklanacak Ekim ayı dış ticaret verileri, Perşembe günü açıklanacak Kasım ayına ilişkin enflasyon verileri izlenecek. Bugün ayrıca TCMB Finansal İstikrar Raporu ve Hazine'nin önümüzdeki üç aya ilişkin borçlanma programı da takip edilecek.

Bir bankanın döviz masası yetkilisi, "Yoğun bir hafta olacak. Hem içeride hem de dışarıda önemli gündem maddeleri var. ECB'den gevşeme adımları bekliyoruz. ABD'de ise tarım dışı istihdam önemli olacak. Ancak en önemli gelişme ise Rusya gerginliğinin nasıl şekilleneceği olacak" dedi ve ekledi:

"Bugün Paris'te düzenlenecek zirvede Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşüp görüşmeyeceği çok önemli olacak. Eğer iki lider görüşürlerse piyasa bunu olumlu algılayacaktır."

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumartesi günü Türkiye'ye yönelik bir dizi ekonomik yaptırım kararını imzalayarak Kremlin'in Rus uçağının düşürülmesinden dört gün sonra Ankara'ya duyduğu kızgınlığın derinliğini gösterdi. Erdoğan ve Putin iklim zirvesi çerçevesinde bugün Paris'e gidiyorlar.

Putin'in danışmanı Yuri Ushakov geçen hafta yaptığı açıklamada Türkiye'nin Rus savaş uçağının düşürülmesiyle ilgili özür dilemeye hazır olmadığı için Putin'in Erdoğan ile görüşmeyi reddettiğini söylemişti.

Salı günü Türk hava sahasını ihlal eden bir Rus savaş uçağı Türkiye tarafından düşürülmüş, bu durum Moskova yönetiminin sert tepkisine neden olmuştu. İki ülke arasında başlayan gerginlik Rusya tarafından ekonomik boyuta taşınmış durumda.

Bir diğer taraftan ise yeni hükümet programında TCMB'nin para politikasında bağımsızlığına ilişkin vurgunun yer almaması piyasalarda endişe yaratırken, başta Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek olmak üzere üst düzey ekonomi yetkilileri bankanın yapısına müdahale etmek ya da bağımsızlığını kısıtlamak gibi bir düşünce ya da planın hiç bir şekilde olmadığını belirttiler.

Analistler açıklamaların tansiyonu düşürdüğünü belirtirken, Nisan 2016'da TCMB başkanı, ardından da diğer Para Politikası Kurulu üyelerinin atamalarının yapılacağını hatırlatarak, önümüzdeki dönemde bağımsızlık konusunun tekrar gündeme gelerek endişe yaratabileceğine dikkat çekiyor.

Cuma günü 2.93'ü aşan ardından günü 2.92 civarında tamamlayan dolar/TL, bu sabah saat 0914'te 2.9313/2.9349 seviyesinden işlem görüyor. Cuma gününü 3 civarında işlem gören sepet bazında TL aynı saatte 3.0170/3.0201, 3.09 civarındaki euro/TL ise 3.1043/3.1074 seviyesinde.

Küresel piyasalarda dolar diğer büyük para birimleri karşısında bugün yeniden sekiz buçuk ayın zirvesine çıkarken, Avrupa Merkez Bankası'nın parasal genişleme önlemlerini bu hafta artırabileceği beklentileri ile euro değer kaybetti.

Dolar endeksi yüzde 0.1 artarak 100.12 seviyesine yükselirken, bundan önce 100.23 seviyesini görerek 12 yılın en yüksek seviyesi olan ve Mart ayında görülen 100.39'a yaklaştı. Dolar endeksi ay genelinde yüzde 3'ten fazla ve yıl genelinde yaklaşık yüzde 11 yukarıda.

Tahvil-bono piyasasında yükselişe geçen 12 Mart 2025 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta yüzde ortalama yüzde 10.24, valörde son işlemde yüzde 10.20 seviyesindeydi. 14 Haziran 2017 itfalı iki yıllık gösterge tahvil faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 10.71, valörde son işlem yüzde 10.53 seviyesinden gerçekleşti.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.