Piyasaların gözü Rusya ve ABD'de

Piyasaların gözü Rusya ve ABD'de

Yurt içi piyasalarda bugünün yönünü Rusya ile yaşanan gerginlik ve başta ABD'de olmak üzere açıklanacak bazı yurt dışı veriler belirleyecek

A+A-

Yurt içi piyasalarda bugünün yönünü Rusya ile yaşanan gerginlik ve başta ABD'de olmak üzere açıklanacak bazı yurt dışı veriler belirleyecek. Türk jetlerinin Suriye sınırında bir Rus savaş uçağını düşürmesi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sözleri ve açıklanan yeni kabine ile dün dolar/TL sert yükselirken, piyasalar bugün Rusya ile ilgili gelişmeleri ve dış verileri izleyecek.

TCMB bugün Ankara'da ekonomistler ile bir toplantı gerçekleştirecek. Yurtdışında ise saat 1530'da ABD işsizlik maaş başvuruları, dayanıklı mal siparişleri, çekirdek PCE ve kişisel gelirler ile saat 1700'de yeni konut satışları, saat 1700'de ABD Michigan tüketici güven endeksi açıklanacak.

Bir bankacı, "Dün oldukça yoğun bir haber akışı nedeniyle hareketli bir piyasa gördük. Bugün o kadar yoğun haber akışı olmasa bile Rusya ile yaşananlar nedeniyle dolar/TL yüksek seviyesini koruyacak gibi görünüyor. Kurda 100 günlük basit hareketli ortalama olan 2.8830 seviyesi ilk önemli direnç, dün de bu seviyenin üzerine kalamadı. Öte yandan artan risk algısına bağlı olarak CDS'lerde de yükseliş söz konusu" dedi.

Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri dün Rus uçağının düşürülmesi ardından 9 baz puan artışla 254 baz puana yükseldi.

Dün gelişmekte olan piyasa para birimlerindeki ağırlıklı pozitif seyre karşın dolar karşısında negatif performans gösteren neredeyse tek para birimi olan TL'deki kayıplar bir ara yüzde 1'i aştı.

Dün 2.8845'e kadar yükselen, saat 1720 itibariyle ise 2.8742/2.8759 seviyesinde olan dolar/TL bu sabah saat 0853'te 2.8750/2.8765 seviyesinden işlem görüyor.

Dün aynı saatte 2.9645/2.9664 seviyesinde olan sepet bazında TL ise bu sabah 2.9707/2.9725 seviyesinde.

Tahvil-bono piyasasında ise dün yüzde 9.96 seviyesinden güne başlayan 12 Mart 2025 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi spot kapanışta ortalama yüzde 10.05, valörde son işlemde yüzde 10.20 seviyesindeydi.

Dün yüzde 10.39 seviyesinden açılan 14 Haziran 2017 itfalı iki yıllık gösterge tahvil ise spot kapanışta ortalama yüzde 10.42, valörde son işlemde yüzde 10.38 seviyesindeydi.

PİYASA RUSYA VE KABİNE İLE HAREKETLENDİ

Dün kurda Türk jetlerinin bir Rus uçağını düşürmesinin ardından başlayan yükseliş, Başbakan eski Yardımcısı Ali Babacan'ın yeni kabinede yer almamasıyla 2.8845 seviyesine kadar devam etti. Piyasaların Mehmet Şimşek'in ekonomiden sorumlu başbakan yardımcılığına getirilmesini olumlu algılamasıyla ise dolar/TL bir miktar geriledi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a yakın isimlerin ağırlıkta olduğu Ahmet Davutoğlu kabinesinde Ali Babacan'ın yerine Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı olarak Mehmet Şimşek getirilirken, yeni hükümetin gecikmeden reformlara odaklanması bekleniyor.

Yaklaşık 10 yıldır ekonominin koordinasyonundan sorumlu olan Babacan'ın yeni hükümette yer almaması piyasalar açısından en büyük değişiklik olarak algılansa da analistler kendisini "zor bir görev" bekleyen Şimşek'e de aynı kredibiliteyi vermeye hazır.

Analistler, yeni hükümet programının ve reform takviminin nasıl şekilleneceğinin Şimşek'in karşısına çıkacak ilk test olacağını belirtiyorlar.

Öte yandan Putin Rus jetinin düşürülmesinin Rusya'yı "sırtından bıçaklamak" olduğunu ve Rusya-Türkiye ilişkilerinde çok ciddi sonuçlar yaratacağını açıkladı.

Bu sabah ise Rusya Başbakanı Dimitry Medvedev, Rus uçağının Türkiye tarafından düşürülmesinin ortak projelerin rafa kaldırılmasıyla sonuçlanabileceğini, Türk firmalarının Rusya'daki pazar paylarını kaybedebileceklerini söyledi.

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.