Piyasaların iyimserliği 1 gün sürdü

Piyasaların iyimserliği 1 gün sürdü

Tek parti iktidarı ile ortaya çıkan piyasalardaki iyimserlik 1 gün sürdü. Borsa, bankacılık hisselerindeki satışların etkisiyle yüzde 1'e yakın geriledi

A+A-

Seçim sonuçlarının tek parti iktidarına işaret etmesinin ardından dün sert yükselen Türk hisse senetleri piyasası, bugün hükümet temsilcilerinin başkanlık sistemine yönelik açıklamalarının yeni siyasi tartışmalara yol açabileceği endişeleri ve yükselen kur etkisiyle bir miktar satışla karşılaştı.

BIST-100 endeksi günü yüzde 0.93 kayıpla 82,913.85 puanda tamamladı. Bankacılık endeksi ise yüzde 1.43 geriledi.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, başkanlık sistemi konusunu yeni anayasa kadar önemli gördüklerini ve bunun "vazgeçemeyecekleri konulardan bir tanesi" olduğunu söyledi. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ise, Türkiye'de fiili başkanlık sisteminin deneme sürecinin başladığını belirtti.

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin ise, "başkanlık sistemi dışında" evrensel hukuka uygun yeni bir anayasaya partisinin destek vereceğini söyleyerek, AKP'ye başkanlık sisteminde ısrar etmesi durumunda CHP'nin "kapısının bile önünden geçmemesi" çağrısında bulundu.

Analistler seçimin hemen ardından başkanlık söyleminin tekrar ortaya çıktığına dikkat çekerken, çıkabilecek yeni siyasi tartışmaların hükümetin odak noktasını ekonomiden kaydırabileceği endişelerinin uzun vadede olumsuz etki yaratabileceğini belirtiyor.

Bu sabah saat 0907 itibariyle 2.8240/2.8280 seviyesinde olan dolar/TL, hükümet kanadından başkanlık sistemine yönelik gelen açıklamaların ardından 2.8495'e kadar yükseldikten sonra saat 1806'da 2.8389/2.8395 seviyesinden işlem görüyor. Bankacılar bugün görülen hareketin ayrıca dolar/TL'de seçim sonrası yaşanan sert düşüşün bir düzeltmesi olduğunu belirtiyor.

Avrupa borsalarındaki temel eğilimi gösteren FTSEurofirst 300 saat 1800'de zayıf banka bilançolarının baskısıyla yüzde 0.01 ekside seyrediyor. ABD borsaları da yatay hareket ediyor.

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.