Polonyalı turist sayısı 3 yılda 4 kat artarak 880 bine ulaştı

Polonyalı turist sayısı 3 yılda 4 kat artarak 880 bine ulaştı

Hızlı yükselişini sürdüren Polonya'dan gelen turist sayısı son 3  yılda 4 kat artarak 880 bine ulaştı. Ancak talep kıyı bölgelerle  sınırlı kaldı.

A+A-

Hızlı yükselişini sürdüren Polonya'dan gelen turist sayısı son 3  yılda 4 kat artarak 880 bine ulaştı. Ancak talep kıyı bölgelerle  sınırlı kaldı. TÜROB, ekonomik uçuş olmaması nedeniyle potansiyeli  değerlendirilemeyen bu pazardaki talebi artırmak ve İstanbul başta  diğer destinasyonlara da yaymak için harekete geçti.

Polonya'dan Türkiye'ye gelen turist sayısı son üç yılda 4 kat  artarken, turizmciler havayolu ulaşımındaki yetersizlik nedeniyle  kıyılarla sınırlı kalan talebi artırmak ve diğer bölgelere de yaymak  için harekete geçti. Polonya'nın başkenti Varşova'da workshop  düzenleyen Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), bu pazarı mercek altına  aldı.

TÜROB'un, Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonu ve THY  işbirliğinde 'Endless Turkey' temasıyla gerçekleştirdiği workshop  sonrası hazırlanan raporda, Polonya pazarının 880 bin turiste  ulaştığına, bu talepte ağırlığın kıyı bölgelerde olduğuna dikkat  çekildi. Raporda görüşlerine yer verilen TÜROB Başkanı Müberra Eresin,
Avrupa'da seyahat etme oranı en hızlı artan ülkeler arasında yer alan Polonya'nın Türkiye açısından da büyük bir turizm potansiyeli  taşıdığını vurgulayarak, "Mevcut yolcu ve talep potansiyeline karşın,  iki ülke arasında havayolu ile tarifeli seferlerle ulaşım sorunları  sürüyor. Bu durum İstanbul başta olmak üzere potansiyelin  değerlendirilememesine yol açıyor. 'Turist var, uçak yok' durumunu  yaşıyoruz. Bu konuda çözümlerin ortaya konması Polonya'dan gelecek  turist sayısını önemli oranda artıracaktır. Polonya en büyük turizm  pazarlarımız arasına girebilir" dedi.

İstanbul'a sadece 60 bin Polonyalı geldi
Eresin, Varşova-İstanbul hattında charter uçuşlar yapılmasında  herhangi bir engel olmadığını, Türk firmaların bu hatta charter  seferler düzenlemesini umut ettiklerini dile getirdi. 2014 yılında 510  bin ile rekor kıran Polonyalı turist sayısının 2016'da keskin bir  düşüş yaşadığını hatırlatan Eresin, pazarla ilgili şu bilgileri verdi:
"2018'den itibaren pazar eski performansına ulaşmakla kalmadı daha da  yükseldi. Ancak 880 bin turistin sadece 60 bini İstanbul'a geldi.
Amacımız talebi artırarak diğer bölgelere de yaymak. Ekonomik uçuş  seçeneklerinin artması durumunda talep artacak ve İstanbul, İzmir, Ankara, Kapadokya, Sapanca, Güneydoğu Anadolu gibi destinasyonlara da  yayılacaktır. Çünkü bu talep var. Diğer turizm türlerinin de etkin  tanıtılması gerekiyor. Kış turizmi, alışveriş turizmi ve spor turizmi  öncelikli olarak ele alınmalı. 2017 yılında yurt dışına tatile çıkan Polonyalı turist sayısının 6 milyon olmuştu. Türkiye, Polonyalı  turistlerin tercih sıralamasında 2017'de Yunanistan, Bulgaristan ve İspanya'dan sonra dördüncü sıradaydı. 2018 yılında Türkiye önemli bir  sıçrama yaparak Yunanistan'dan sonra ikinci tercih oldu."

TÜROB'dan çözüm önerileri

Eresin, ulaşım sıkıntısının aşılması için ise şu önerilerde  bulundu: "Polonya'dan başta İspanya, İtalya, Yunanistan ve Fransa  olmak üzere birçok AB ülkesine Ryanair, Easyjet, Wizzair gibi ucuz  maliyetli havayolu kuruluşları çok uygun fiyatlarla seferler  düzenliyor. Bu durum, ulaşım maliyeti rakip destinasyonların çok  üzerinde seyreden İstanbul'a talebi olumsuz etkiliyor. Ülkemiz adına  düzenlenen tanıtım ve pazarlama faaliyetleri de pazarda beklenen  ilgiyi karşılamıyor, katılımcılar ulaşım sorununu büyük bir engel  olarak görüyor ve önyargıyla yaklaşıyor. Türkiye-Polonya arasında THY  ve LOT tarafından sefer sayılarında artış sağlanması, THY'nin İstanbul
Havalimanı'nda cazip olanaklar ve fiyatlarla sunduğu transit yolcu  taşıma kapasitesi endişesiyle Polonya tarafından getirilen  kısıtlamaların İstanbul Sabiha Gökçen, Antalya, Dalaman ve İzmir  noktalarına verilecek sefer izinleri ile aşılması mümkün görülüyor.
İki ülkenin karşılıklı olarak özel sektör havayolu taşıma  kuruluşlarına uçuş kısıtlamalarını kaldırması da Polonya'dan Türkiye, Türkiye'den ise Polonya varış noktalı uçak seferlerinin artış  göstermesini sağlayacaktır."

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.