Powell dahil Fed yetkilileri faiz artırımları için "sabır" diyor

Powell dahil Fed yetkilileri faiz artırımları için "sabır" diyor

Fed Başkanı Powell ve diğer bir grup politika yapıcı, merkez bankasının faiz artırımlarında temkinli olacağını söylüyor.

A+A-

Başkan Jerome Powell'dan başlayarak pek çok Fed politika yapıcısı, geçen yılki dört artışın ardından, ABD merkez bankasının faiz artırımlarına devam etme konusunda özellikle temkin olunacağı mesajını güçlendirdi.

Powell, Washington, D.C. Ekonomi Kulübü'nde yaptığı konuşmanın ardından soru-cevap bölümünde, "Sabırlı ve esnek olacağımız ve durumun nasıl evrildiğini görmek için bekle-gör durumunda kalacağımız bir noktadayız ve içinde bulunduğumuz dönemde sanırım bekliyor ve izliyoruz" dedi.

Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida da benzer yorumlarda bulundu ve ABD ekonomisindeki sorunların, eğer sürmesi durumunda, politika ile giderilmesi gerektiğini de söyledi.

Clarida'nın bu yorumları, Fed'in faizleri sabit tutacağı ve aynı zamanda yavaşlayan küresel büyüme be ekonomide sıkılaşan finansal koşulların etkilerini değerlendireceği görüşünü sağlamlaştırdı.

Perşembe günü Money Marketeers of New York University'de konuşan Clarida, ılımlı hale gelen küresel büyüme ve sıkılaşan finansal koşulların ekonomiye yönelik "çapraz rüzgarlar" olduğunu söyledi.

Clarida, "Eğer bu çapraz rüzgarlar sürerse, uygun ileriye dönük para politikası ekonomiyi maksimum istihdam ve fiyat istikrarından oluşan çifte görevimize mümkün olduğunca yakın tutmak için tepki vermeli" dedi. 

ABD hisse senetleri ilk önce, Powell'ın Fed'in bilançosunu daha normal seviyelere daraltma sürecine bağlı kalacağını açıklaması ve böylelikle 10 yıl önceki finans krizi ve resesyon sonrası ekonomiyi desteklemek için uygulamaya koyulan teşviğin kaldırılacağı beklentisinin güçlenmesi ile aşağıya döndü. Ancak hisseler daha sonra yükseldi ve Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi yüzde 0.5 yukarıda kapandı. Hazine tahvil faizleri dolar ile birlikte yükseldi.

Powell, bilançonun şimdiki büyüklüğünün oldukça altında olacağını, ancak kriz öncesinin üzerinde kalacağını söyledi, ancak tam bir seviye vermedi. Fed'i eleştirenler, bilançonun kademeli olarak daraltılmasının finans piyasalarındaki kargaşaya destek olduğunu söylüyorlar.

Fed'in Bilançosu

Clarida, ardından, Fed'in halen uzun vadede bilanço büyüklüğünün ne olacağını değerlendirdiğini ve bilanço büyüklüğüne ilişkin kararın Fed'in maksimum istihdam ve fiyat istikrarı görevleri ile uyumlu olacağını belirtti.

Clarida, "Devam eden bilanço normalleştirmesi ya da herhangi bir normalleştirmenin artık Fed'in çifte görevine ulaşmasına destek vermediğini farkedersek, değişiklik yapmaktan kaçınmayacağz" dedi ve böylelikle Powell'ın 4 Ocak'taki konuşmasında yer alan değerlendirmelere paralel görüşler öne sürdü.

Fed politika yapıcıları, 19 Aralık toplantısındaki açıklamalarının şahin tonu ve 2019'da faiz artırımlarına ilişkin projeksiyonlarının finans piyasalarında sarsıntı yaratmasının ardından mesajlarını rafine ediyorlar. Fed'in iletişimi ve Bloomberg'de Başkan Donald Trump'ın Powell'ı görevden almayı tartışı yolundaki haberi hisse senetlerinin Büyük Buhran'dan bu yana en kötü Aralık ayı performansını gerçekleştirmesine neden oldu.

Toplantıdan bu yana, Fed yetkilileri, açıklamalarında faiz artırımlarına devam edileceğine ilişkin görüşe ve 2019'da 2 faiz artırımına gidileceğine ilişkin projeksiyonlarına çok az yer verdi.

Powell, geçen hafta yaptığı açıklamada, piyasaların aşağı yönlü risklere ilişkin gönderdikleri mesajı duyarlı bir şekilde dinlediğini söyledi. Çarşamba günü açıklanan Aralık toplantısı tutanakları ise, çok sayıda politika yapıcının Fed'in politikasını daha da sıkılaştırması konusunda sabırlı olmak için imkanı olduğunu düşündüğünü gösterdi ve bu durum, Fed'in Mart ayında ve daha sonrasında, ABD ekonomisini etkileyebilecek küresel riskler konusunda netleşme beklemelerinden dolayı, faiz artırımına gitmeyebileceğini gösterdi.

Tutanaklarda ve son konuşmalarda görülen daha esnek yaklaşım hisse senedi fiyatlarını destekledi. Bloomberg'in finansal koşullar endeksi, Aralık ayındaki sıkışmasının büyük kısmını geri aldı.

"Resesyon riski görmüyorum"

Powell, Perşembe günkü konuşmasında, resesyon riskinin arttığını gösteren bir işaret görmediğini söyledi. Hükümetin kısmi kapanması muhtemelen kısa vadede ekonomi üzerinde iz bırakmayacak, ancak Fed, hükümet kapanmasından dolayı Ticaret Bakanlığı'nın perakende satışlar ve GSYH gibi verileri açıklamayacak olmasından dolayı, büyüme konusunda daha az fikre sahip olacak.

Aynı zamanda, Powell, finans piyasalarının risklere ilişkin endişelerini yansıttığımım farkında. Fed Başkanı, temel endişenin küresel büyüme olduğunu kaydetti.

Fed politika yapıcıları Aralık ayındaki tahminlerinde bu yıl için trendin üzerinde ekonomik büyüme beklediklerini işaret ettiler ve işsizliğin daha da düşeceğini öngördüler. Bu tahminler, Aralık ayında güçlü çıkan işgücü piyasası verileri ile de desteklendi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.