Powell’ın konuşmasında faiz artış sinyalleri aranacak

Powell’ın konuşmasında faiz artış sinyalleri aranacak

Fed Başkanı Jerome Powell’ın bu hafta Kongre’de yapacağı konuşma, faiz mesajları açısından yakından takip edilecek.

A+A-

Powell’ın diğer Fed yetkilileriyle benzer söylemde bulunarak Mart ayı için faiz artışı sinyali vermesi bekleniyor.

Fed politika yapıcıları faiz artışını desteklerken bir üye ekonomik verilere bağlı olarak 50 baz puan artış bekliyor. Yatırımcılar da 15-16 Mart toplantısında 25 baz puanlık faiz artışını fiyatlıyor.

Cuma günü açıklanan veriye göre Fed’in de izlediği enflasyon göstergesi Ocak’ta yüzde 6.1 arttı. Bu, Fed’in yüzde 2 olan hedefinin oldukça üzerinde ve 40 yılın en yüksek seviyesi. Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin de fiyat baskılarına ek katkı yapması bekleniyor. Yetkililer bu hafta açıklanacak tarım dışı istihdam verisini de değerlendirmeye alacak. Bloomberg anketine göre istihdamın 400 bin artması, ortalama saatlik ücretlerin de yıllık yüzde 5.8’e yükselmesi bekleniyor.

Bloomberg Economics Ekonomistleri Powell’ın enflasyon konusunda temkinli olacağını ancak Ukrayna belirsizliği nedeniyle faiz artışı için kademeli tutumu tercih edeceğini söyledi. Ekonomistler 50 baz puanlık artış sinyali beklemediklerini de ifade etti.

Bu hafta küresel yatırımcılar ve politika yapıcılar Ukrayna’daki gelişmeleri takip ederek halihazırda Omikron dalgasıyla mücadele eden küresel ekonomiye olası tahribatlarını değerlendirecek.

Yine bu hafta Kanada Merkez Bankası’nın Çarşamba günü faiz artış döngüsüne başlaması beklenirken Avustralya, Macaristan ve Ukrayna Merkez Bankaları da faiz kararlarını açıklayacak.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler