Prens Philip hayatını kaybetti

Prens Philip hayatını kaybetti

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in eşi Prens Philip, 99 yaşında hayatını kaybetti.

A+A-

Buckingham Sarayı, Prens Philip'in vefat ettiği duyurdu.  Açıklamada, "Majesteleri Kraliçe, çok sevdiği kocası Edinburgh Dükü Majesteleri Prens Philip'in ölümünü büyük bir üzüntüyle duyurdu. Majesteleri bu sabah Windsor Kalesi'nde huzur içinde vefat etti" ifadeleri yer aldı. 

Prens Philip 99 yaşındaydı.

İngiliz yayın kuruluşu BBC'de ölüm haberini duyurmasının ardından ulusal marş ​God Save the Queen çalındı.  

Başbakan Johnson'dan taziye mesajı

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Buckingham Sarayı'nın ölüm haberini vermesinden kısa bir süre sonra Prens Philip'in ölümüyle ilgili bir açıklama yaparak, 'sayısız insanın hayatını şekillendiren ve ilham veren olağanüstü yaşamı için tüm ulus adına Dük'e başsağlığı ve şükranlarını sunduğunu' söyledi.  

​​Prens Philip'in vefatının ardından birçok vatandaşın Buckingham Sarayı önüne çiçek bıraktığı görüldü.

Öte yandan, Avustralya, Yeni Zelanda, Hollanda, İsrail, Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Hindistan da dahil olmak üzere birçok dünya lideri de Prens Philip için başsağlığı mesajı yayımladı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Prens Philip'in vefatı üzerine ülkem ve Türk milleti adına en derin taziyelerimi iletiyorum" ifadelerini kullandı. 

Putin, Kraliçe’ye metanet diledi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Prens Philip’in hayatını kaybetmesi nedeniyle eşi Kraliçe 2. Elizabeth’e ‘derin başsağlığı dileklerini’ iletti.

Sputnik'in haberine göre Rusya lideri taziye dileklerini ilettiği telgrafta şu ifadeleri kullandı: “Ekselanasları’nın ismi, ülkenizin yakın tarihindeki pek çok önemli olayla ilintili. Çok haklı bir biçimde hem İngilizler arasında hem de uluslararası alanda saygı gören biriydi. Bu ağır ve yeri doldurulamaz kayıp karşısında size metanet ve manevi direnme gücü dilerim.”

Putin ayrıca, Kraliçe İkinci Elizabeth’ten üzüntülerini tüm Kraliyet Ailesi’ne iletmesini rica etti.

1 ay hastanede tedavi görmüştü

Prens Philip, 16 Şubat'ta rahatsızlanarak Edward Hastanesi'nde kaldırılmıştı. Bir haftalık tedavinin ardından Philip'in, doktorunun tavsiyesi üzerine tedbiren hastanede kalmasının istendiği belirtilmişti. Daha sonra ise kalp rahatsızlığı ile ilgili testler ve gözlem için St. Bartholomew Hastanesi'ne transfer edilmiş ve burada kalp operasyonu geçirmişti. Operasyonun başarılı geçtiği açıklanmıştı. 

Prens Philip'in taburcu olurken basına yansıyan fotoğrafları kamuoyunda endişe yaratmıştı.