Prof. Dr. Alkin: Merkez Bankası basiretli ve cesur davrandı

Prof. Dr. Alkin: Merkez Bankası basiretli ve cesur davrandı

Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emre Alkin, Merkez Bankası’nın politika faizlerini yüzde 8.25’te tutmasını “cesaretli ve basiretli bir karar aldı” olarak değerlendirdi.

A+A-

Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emre Alkin, Merkez Bankası’nın politika faizlerini yüzde 8.25’te tutmasını “cesaretli ve basiretli bir karar aldı” olarak değerlendirdi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizini değiştirmeyerek yüzde 8.25’te sabit tuttu. Altınbaş Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Emre Alkin konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, Merkez Bankası’nın koronavirüs salgını ile mücadele öncesinde ve sırasında ekonomide istikrara katkı amacıyla faizleri düşürdüğünü ifade etti. Ancak Mayıs ayında fiyat artışlarının beklenenin çok üzerinde geldiğini hatırlatan Prof. Dr. Emre Alkin, bu durumun ekonomideki karar alıcılarda endişeye neden olduğunu kaydetti.

Covid-19 salgını yüzünden yaşanan daralmayı kontrol altına almayı hedefleyen sert tedbirlerin Türkiye’yi piyasa ekonomisinden koparıyormuş gibi bir görüntü verdiğini ifade eden Alkin, “Bu sebeple benim de aralarında bulunduğum birçok ekonomist Merkez Bankası’nın bu sefer 25 baz puanlık bir indirimle yetineceğini tahmin ediyordu. Ancak Merkez Bankası yönetimi siyaset cephesini ‘doğru işleri’ yaptığına dair ikna etmiş olmalı ki, büyümeyle ilgili sıkıntıların çekildiği bu dönemde enflasyon endişelerini gözeterek faizi cesaretle sabit bıraktı” dedi.

MB PİYASA GERÇEKLERİNDEN KOPMADI

Siyaset cephesinden faiz kararına olumsuz bir tepki gelmediğine dikkat çeken Prof. Dr. Emre Alkin şunları söyledi:

“Merkez Bankası ile siyaset arasında koordinasyon bulunduğunu söylemek yanlış olmaz. Ancak Merkez Bankası bugünkü kararıyla piyasa gerçeklerinden de sapmamış oldu. Özellikle MSCI Gelişen Ülkeler Endeksi’nden Türkiye’nin çıkarılma ihtimalinin seslendirildiği bu dönemde Merkez Bankası’nın piyasa gerçekleriyle koordineli şekilde davranmasını hem basiret hem cesaret göstergesi olarak değerlendiriyorum.”

“HEM ENFLASYONA HEM BÜYÜME DİNAMİKLERİNE BAKILACAK”

Merkez Bankası’nın önümüzdeki dönemde sadece büyümeye değil fiyat istikrarına da odaklanacağını öngördüğünü dile getiren Prof. Dr. Emre Alkin, “Banka yönetiminin, sayısı 12’ye çıkarılmış Para Politikası Kurulu toplantılarından önce enflasyon rakamlarına, ardından da büyüme dinamiklerine bakılacağını tahmin ediyorum. Bu, faiz indirimlerinin bittiği anlamına gelmiyor ama kısa bir tatile çıkılmış olduğu anlaşılıyor” diye konuştu.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.