Putin-Erdoğan görüşmesinde doğalgaz pürüzü

Putin-Erdoğan görüşmesinde doğalgaz pürüzü

Rus basınına göre zirvede gaz fiyatları pürüzü yaşandı. Reuters da Türkiye'nin gaz fiyatında indirim alabileceğini öne sürdü

A+A-

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusşa Başkanı Putin'in Moskova'daki zirvesinde doğalgaz konusunda pürüz yaşandığı ileri sürüldü.

Soz konusu iddia bugünkü rus basınında da yer alırken Reuters da Türkiye'nin gaz fiyatında indirim alabileceğini öne sürdü

İki ülke devlet başkanları Vladimir Putin ve Recep Tayyip Erdoğan'ın Moskova'da dün gerçekleştirdiği buluşmada masaya gelen konulardan biri de doğal gaz fiyatı oldu. Görüşmeden sonra gerçekleşen basın toplantısında Putin, Türk tarafının talepleri olduğunu, Rusya ile Türkiye'nin doğal gaz fiyatını müzakereye devam ettiğini söyledi. Reuters'e konuşan bir Trk yetkili ise, Rusya'dan yüzde 10 indirim alınabileceğini iddia etti.

Putin Türkiye'ye satılan doğal gazın fiyatını Gazprom'un "keyfine göre" belirlemediğine ve fiyatın piyasa şartları çerçevesinde oluştuğuna vurgu yaptı.

Rusya Devlet Başkanı Türk tarafının hep aynı formüllerde ısrar ettiğini, Gazprom'un ise başka çözümler önerdiğini söyledi.

Bununla birlikte devlet başkanı orta yol bulunacağından emin olduğunu ilave etti.

Vladimir Putin konuşmasında ayrıca Türkiye'nin başka tedarikçilerden de gaz aldığını, ancak hiçbir ülkenin Rusya kadar istikrarlı bir tedarik ilişkisi sunamadığını belirterek iş dünyasının Rusya'dan doğal gaz tedarikinin aksamayacağına güvendiğini söyledi. Putin ayrıca kış döneminde Türkiye'nin talebi üzerine doğal gaz tedarikini arttırmaktan kaçınmadıklarını hatırlattı.

Dünkü görüşmeler sırasında bazı Türk işadamlarının da yeni yatırımlar için Rusya'dan daha ucuza doğalgaz talep ettikleri ancak Rus tarafının "piyasa fiyatına" vurgu yaparak bu konuuya mesafeli yaklaştığı belirtildi.

Reuters: Erdoğan indirim istedi

Öte yandan Reuters’ın haberine göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dünkü günübirlik Moskova ziyaretinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinde doğalgazda fiyat indirimi talebini gündeme getirdi.

Ajansa bilgi veren yetkililer, Rusya’dan Türkiye’ye satılan doğalgazda yüzde 10’dan az olmayacak şekilde indirim gerçekleşmesinin mümkün olduğunu belirtti.

Diken.com.tr'nin aktardığına göre, konu hakkında bilgi sahibi bir kaynak, “İndirim talebi Erdoğan’ın dünkü ziyareti sırasında gündeme geldi. Rusya bu indirim talebini değerlendirecek. Bir indirim olması mümkün ve bu yüzde 10’dan aşağı olmayabilir” dedi.

Rusya’nın doğalgaz ihracat tekeli Gazprom’un CEO’su Alexei Miller, dün gazetecilerin Türkiye’nin doğalgaz fiyatında indirim talep edip etmediği sorusuna cevap vermemişti.

Rusya halen Türkiye’nin en büyük doğalgaz tedarikçisi konumunda bulunuyor. Türkiye geçen yıl tedarik ettiği 50 milyar metreküp doğalgazın yüzde 47’sini Rusya’dan aldı.

Bir başka yetkili de BOTAŞ’ın fiyatları ciddi şekilde sübvanse ettiğini ve uzun zamandır zararına satış gerçekleştirdiğini belirterek şunları ifade etti: “Geçen yıl doğalgaza zam yapıldı ve bu sanayi tarafı başta olmak üzere ciddi etki gösterdi. Şu anda BOTAŞ’ın gaz alış ve satış fiyatlarının denk gelmesi için yüzde 60’ın üzerinde bir fiyat artışı gerekiyor. Elbette böyle bir artış makul değil.”

Yetkili, Rusya’dan sağlanabilecek bir fiyat indiriminin BOTAŞ’ın elini rahatlatabileceğini ve zam ihtiyacını azaltabileceğini vurguladı.

Doğalgazı uzun vadeli kontratlarla döviz karşılığı alan Türkiye, hem uluslararası fiyatların artması hem de TL’nin değer kaybının etkisiyle geçen yılın temmuz ayından itibaren bir dizi ‘fiyat ayarlaması’ yaptı.

Sanayinin kullandığı gazın fiyatı yüzde 50’ye yakın artarken, meskenlere yapılan zam daha düşük oldu. Elektrik santralleri ise daha yüksek fiyat artışlarıyla karşı karşıya kaldı.

Türkler bunu hep yapıyor

Moskova merkezli Karadeniz-Hazar Bölgesi Politik ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü Direktörü Viktor Nadein-Rayevskiy, Rusya ve Türkiye arasında doğalgaz fiyatıyla ilgili yaşanan zorlukları 'normal iş akışı' olarak nitelendirdi.

Nadein-Rayevskiy, Sputnik’e açıklamasında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın basın toplantısı sırasında gündeme gelen Rus gazı fiyatına ilişkin anlaşmazlığı değerlendirdi.

Rus uzman, “İlişkilerin kötüleştiğini söylemek için acele etmezdim. Bu, gaz ile ilgili sıradan teknik bir mesele. Üstelik gaz fiyatı konusu her zaman en sancılıydı ve bu sadece Türkiye’yi ilgilendirmiyor” ifadelerini kullandı.

“Türkler her zaman imza attıkları koşullara dayanacak güçte olamıyor. Böyle bir huyları var” diyen Nadein-Rayevskiy, “Yani genel olarak zorlu görüşmeler beklenebilir ama bu zaten normal bir iş akışı” diye ekledi.

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.