Putin Türkiye'ye ne için geliyor

Putin Türkiye'ye ne için geliyor

RUSYA Devlet Başkanı Vladimir Putin, yapacağı Mısır ziyaretinden önce bugün Ankara’ya gelecek. Peki masada neler var?

A+A-

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yapacağı Mısır ziyaretinden önce Ankara’ya gelecek.

Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile 2017 yılının yedinci yüz yüze görüşmesi hakkında açıklama yapan Kremlin Sarayı, “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 11 Aralık’ta Türkiye’ye bir çalışma ziyareti gerçekleştirecek. Rusya ile Türkiye liderleri temasında iki ülke arasında enerji ağırlıklı büyük projelerde gelinen durum ele alınacak. Ayrıca Orta Doğu bölgesinde Kudüs ve Suriye’deki durum da görüşülecek” dendi.

TÜRK AKIMI

Ankara’da iki liderin ele alınacağı enerji projelerine Moskova büyük önem veriyor. “Türk Akımı” doğalgaz boru hattı Rusya karasularından Türkiye karasularına giriş yaparak önümüzdeki aylarda Trakya bölgesinden karayı çıkması bekleniyor. Boru hattının inşaatına Türkiye kara sathında devam edilmesi için Türkiye’nin katılım payı nihai olarak belirlenmesi gerekmekte. Bunun sağlıklı bir şekilde ortaya çıkması için ise BOTAŞ ile Gazprom arasında iki yıldan beri devam eden doğalgaz fiyatında indirim görüşmelerinde uzlaşmaya varmak gerekiyor.

AKKUYU SANTRALI
Rusya’yı yakından ilgilendiren Türkiye’deki ikinci önemli enerji projesi Mersin bölgesinde inşaatına başlanacak Akkuyu Nükleer santralı. Putin’in Ankara’ya ayak basmasına saatler kala Rusya adına “Rosatom” şirketi Başkanı Aleksey Lihaçev ile Türkiye adına Enerji Bakan Yardımcısı Fatih Dönmez nükleer santral inşa sahasında bir araya gelerek ek binaların temel atma törenini gerçekleştirdi.

KUDÜS MESELESİ

Rusya ile Türkiye arasındaki ikili ekonomik ilişkiler planlı devam ederken Putin ile Erdoğan’ın Ortadoğu görüşmeleri ise çok bilinmeyenli denklem gibi geçeceği konuşuluyor. ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti tanıması ilanına daha iki gün önce yapılan telefon görüşmesinde Erdoğan ile hemfikir olduğunu söyleyen Putin, İsrail’e karşı sert adımlar atılmasına taraftar olmadı.

SURİYELİ KÜRTLER

Suriye’deki gidişatta Türkiye’yi tedirgin eden önemli noktalar da güncelliğini koruyor. Rusya’nın Suriye’de DEAŞ’ın tamamen yenilgiye uğratıldığını ilan etmesinden sonra Putin’in daha iki ay önce ilan ettiği “Siyasi çözüm için bir an önce Suriye Ulusal Diyalog Kongresi toplanmalı” fikri gerçekleştirme aşamasına geldi. 22 Kasım’da Rusya’nın Soçi şehrinde yapılan Rusya-Türkiye-İran liderleri Putin-Erdoğan-Ruhani zirvesinde bu kongrenin gerekli olduğu üç Suriye garantör ülke tarafından kabul edildi.

KRİTİK BAŞLIK
Ancak Türkiye, diğer iki katılımcının önüne “Terör örgütü PKK’nın ortağı PYD/YPG Suriye kongresine katılmasını kesinlikle kabul etmiyoruz” demişti. Böylece Kasım’da ilk defa ertelenen Suriye kongresi ardından 2-4 Aralık’ta yapılacağı söylendi. Daha sonra bu da ertelenerek yeni tarihin 2018 Şubat ayı başlarına sarkacağı Rus diplomatik kaynakları tarafından dile getirildi.

Moskova, Suriye siyasi diyalogunda Kürtlerin muhakkak temsil edilmesi gerektiği görüşünü savunmaya devam ediyor. Böylece Suriye’deki Kürt meselesi, Putin’in Mısır yolunda vereceği Ankara molasında Erdoğan ile ele alacağı en zor konuların başında geliyor.

Etiketler : , ,

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.