Putin: Türkler şimdi uçsun bakalım

Putin: Türkler şimdi uçsun bakalım

Putin, Suriye sınırında Rus uçağının Türkiye tarafından düşürülmesinin ardından bozulan Türk-Rus ilişkilerini devam ettirmenin “artık çok zor olduğunu” söyledi

A+A-

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye sınırında Rus uçağının Türkiye tarafından düşürülmesinin ardından bozulan Türk-Rus ilişkilerini devam ettirmenin “artık çok zor olduğunu” söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün Moskova’da geleneksel yıl sonu basın toplantısını gerçekleştirdi. Toplam bin 392 gazetecinin katıldığı toplantıda Türkiye tarafından düşürülen Rus uçağı da soruldu. “Uçağın düşürülmesi sadece dostane olmayan bir davranış değildi; düşmanca bir davranıştı” diye söze giren Putin, şunları söyledi:

“Türkiye konuyu çözmek yerine hemen gidip NATO’ya şikayet etti. Eğer bu bir kazaysa özür dileyebilirlerdi. Bu çok çirkin. Ama bizimle işbirliği yapmayı reddettiler. Biz işbirliği teklif ettik, kanallar açıktı. Kimse bizi Türkmenler konusunda uyarmadı. Bize hiçbir şey demediler.”

Rusya Devlet Başkanı daha sonra Türkiye’yi şu sözlerle tehdit etti: “Türkiye yönetimi, bizim oradan kaçacağımızı düşündü galiba. Rusya öyle bir ülke değil. Suriye’deki varlığımızı artırdık, hava gücümüzü artırdık. Orada S-400 hava savunma füze sistemi yoktu, ama şimdi var. Eskiden Türk uçaları orada uçuyordu, Suriye hava sahasını ihlal ediyordu. Şimdi de uçsunlar bakalım!”

Putin, iki ülke arasında bozulan ilişkilerin geleceği konusunda ise şöyle konuştu: “Türkiye, takip ettiği çıkarları elde edemedi. Tam tersine durumu daha da zorlaştırdı. Bugünkü Türkiye liderliği ile ilişkileri devam ettirmek artık çok zor, neredeyse imkansız. Üst seviyede Türk otoriteleri ile ilişkileri onarma noktasında bir beklenti görmüyorum.”

Renkli yıl sonu toplantıları

Yıl sonu toplantılarına katılanların hepsinin Putin’e soru yöneltme şansı bulunmuyor. Bu yüzden bazı gazeteciler, Putin’in dikkatini çekebilmek adına üzerinde Rusya’da popüler olan siyasi içerikli sloganlar yazılı özel pankartları havaya kaldırıyorlar.

Bazıları da renkli atkılar ve bayraklar kullanıyor. Mısırlı bir gazeteci de elindeki tabletinden açtığı piramit fotoğrafı ile Putin’den söz almaya çalıştı.

Yıl sonu toplantıları rekoru Putin’in 4 saat 40 dakikada 106 soruyu cevapladığı 2008’e ait. Putin geçen yıl da çoğu Batı’yla ilişkiler, Rusya’ya yaptırımlar ve ulusal ekonomiyle alakalı 53 soruyu cevaplamış, toplantı 3 saat 10 dakika sürmüştü. 

 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.