Reel Kesim Güven Endeksi 2,8 puan arttı

Reel Kesim Güven Endeksi 2,8 puan arttı

Şubat ayında Reel Kesim Güven Endeksi bir önceki aya göre 2,8 puan  artarak 106,9 oldu.

A+A-

Şubat ayında Reel Kesim Güven Endeksi bir önceki aya göre 2,8 puan  artarak 106,9 oldu.

Merkez Bankası'nın açıkladığı verilere göre endeksi oluşturan  anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, gelecek üç  aydaki üretim hacmi, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, mevcut  toplam sipariş miktarı, sabit sermaye yatırım harcaması, gelecek üç  aydaki toplam istihdam miktarı ve son üç aydaki toplam sipariş  miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkilerken,  genel gidişat ve mevcut mamul mal stokuna ilişkin değerlendirmeler  endeksi azalış yönünde etkiledi.

Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi ise bir  önceki aya göre 0,3 puan artarak 106,7 seviyesinde gerçekleşmişti.

Açıklamada şöyle denildi:

"Son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde artış  bildirenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre zayıfladığı  gözlenmektedir. İhracat sipariş miktarında bir önceki ayda azalış  bildirenler lehine olan seyrin artış bildirenler lehine döndüğü, iç  piyasa sipariş miktarında azalış bildirenler lehine olan seyrin ise  güçlenerek devam ettiği görülmektedir.

Mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu  yönündeki değerlendirmelerin zayıfladığı, mevcut mamul mal stoklarının  seviyesinin mevsim normallerinin üzerinde olduğu yönündeki  değerlendirmelerin ise güçlendiği gözlenmektedir.

Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi, iç piyasa  sipariş miktarı ve ihracat sipariş miktarında artış bekleyenler lehine  olan seyrin güçlenerek devam ettiği görülmektedir. Gelecek on iki  aydaki sabit sermaye yatırım harcaması ile gelecek üç aydaki istihdama  ilişkin artış yönlü beklentilerin de güçlendiği gözlenmektedir.
    Ortalama birim maliyetlerde, son üç ayda artış olduğunu  bildirenler lehine olan seyrin güçlenerek devam ettiği, gelecek üç  ayda artış olacağını bekleyenler lehine olan seyrin ise zayıfladığı  görülmektedir. Gelecek üç aydaki satış fiyatı artış beklentilerinin de  zayıfladığı gözlenmektedir. Gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla  yıllık ÜFE beklentisi bir önceki aya göre 0,2 puan azalarak yüzde 13,1  seviyesinde gerçekleşmiştir.
    İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda, bir  önceki aya kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde
14,5'e, aynı kaldığını belirtenlerin oranı ise yüzde 74,4'e  gerilerken, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 11,1'e  yükselmiştir."

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.