Reel Kesim Güven Endeksi Mart'ta 99,7'ye geriledi

Reel Kesim Güven Endeksi Mart'ta 99,7'ye geriledi

Mart ayında Reel Kesim Güven Endeksi, bir önceki aya göre 7,2 puan azalarak 99,7 oldu.

A+A-

TCMB: Mart ayında Reel Kesim Güven Endeksi, bir önceki aya göre 7,2 puan azalarak 99,7 oldu

2020 yılı Mart ayında Reel Kesim Güven Endeksi, bir önceki aya  göre 7,2 puan azalarak 99,7 oldu.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre endeksi oluşturan  anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, mevcut mamul  mal stokuna ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkilerken,  gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, genel gidişat, gelecek üç  aydaki üretim hacmi, sabit sermaye yatırım harcaması, gelecek üç  aydaki toplam istihdam miktarı, mevcut toplam sipariş miktarı ve son  üç aydaki toplam sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi  azalış yönünde etkiledi.

Detaylar şu şekilde:

"Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGE-MA)  bir önceki aya göre 8,1 puan azalarak 98,6 seviyesinde  gerçekleşmiştir.

Son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde ve ihracat  sipariş miktarında bir önceki ayda artış bildirenler lehine olan  seyrin azalış bildirenler lehine döndüğü gözlenmektedir. İç piyasa  sipariş miktarında ise bir önceki ayda azalış bildirenler lehine olan  seyrin artış bildirenler lehine döndüğü görülmektedir.

Mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu  yönündeki değerlendirmelerin güçlendiği, mevcut mamul mal stoklarının  seviyesinin mevsim normallerinin üzerinde olduğu yönündeki  değerlendirmelerin ise zayıfladığı gözlenmektedir.

Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi, iç piyasa  sipariş miktarı ve ihracat sipariş miktarında artış bekleyenler lehine  olan seyrin zayıfladığı görülmektedir. Gelecek on iki aydaki sabit  sermaye yatırım harcamasına ilişkin artış yönlü beklentilerin azalış  bekleyenler lehine döndüğü, gelecek üç aydaki istihdama ilişkin artış  yönlü beklentilerin ise zayıflayarak devam ettiği gözlenmektedir.

Ortalama birim maliyetlerde, son üç ayda artış olduğunu  bildirenler lehine olan seyrin zayıfladığı, gelecek üç ayda artış  olacağını bekleyenler lehine olan seyrin ise güçlendiği görülmektedir.

Gelecek üç aydaki satış fiyatı artış beklentilerininzayıfladığı  gözlenmektedir. Gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE  beklentisi bir önceki aya göre 0,1 puan artarak yüzde 13,2 seviyesinde  gerçekleşmiştir. "

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.