Resesyon korkuları azalmaya başladıkça petrol fiyatları yükseliyor

Resesyon korkuları azalmaya başladıkça petrol fiyatları yükseliyor

Petrol fiyatları, Kasım ayından bu yana ilk kez üç hafta üst üste fiyatları aşağı çeken ABD'deki resesyon korkularının azalmasına rağmen tüccarların temkinli kalmasıyla Pazartesi günü hafif yükseldi.

A+A-

Brent ham petrol vadeli işlemleri 11 sent veya %0,2 artışla varil başına 75,41 $ oldu. ABD West Texas Intermediate (WTI) vadeli ham petrol kontratları 12 sent ya da %0,2 artışla 71,46$'a yükseldi.

CMC Markets analisti Tina Teng, "Petrolün toparlanması, ABD'nin hafta başında satışlara neden olan yakın bir ekonomik durgunluğa ilişkin endişeleri azaltan güçlü istihdam verilerini bildirmesinin ardından geçen Cuma günü Wall Street'te enerji hisselerinin geri dönüşünü takip ediyor" dedi. 

ABD'deki bankacılık krizinin ekonomiyi yavaşlatacağı ve dünyanın en büyük petrol tüketicisi ülkesinde yakıt talebini azaltacağı korkusu Brent gösterge fiyatını geçen hafta %5,3 aşağı çekerken, WTI %7,1 düştü.

Ancak Nisan ayına ilişkin sağlıklı bir ABD istihdam raporu, zayıflayan dolar ve OPEC+ olarak adlandırılan Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve müttefiklerinin Haziran ayındaki bir sonraki toplantısında arz kesintisi beklentileri, Cuma günü gösterge fiyatların her birinin yaklaşık %4 oranında toparlanmasına yardımcı oldu.

OANDA'da analist olan Edward Moya, "Enerji tüccarları OPEC+'nın üretimi daha da azaltmaya istekli olduklarına dair bir sinyal verip vermeyeceğini görmek için beklerken ham petrol fiyatları dengelenmeye çalışıyor" dedi. 

Goldman Sachs analistleri Cumartesi günü yayınladıkları bir notta, ABD bankacılık sistemindeki stres ve endüstriyel yavaşlama nedeniyle yakın vadeli talebe ilişkin endişelerin ve OPEC+ kesintilerine sınırlı uyum nedeniyle artan küresel arzın "abartılı" olduğunu söyledi.

Yatırım bankası, Aralık ayına kadar varil başına 95 dolar ve Nisan ayına kadar 100 dolar olan Brent fiyat tahminini korudu. ANZ Research analistleri, piyasanın odağının artık ekonomik kaygılardan petrol arzının sıkılaştırılmasına kayacağına inandıklarını söyledi.

ABD'nin Çarşamba günü açıklayacağı Nisan ayı tüketici fiyat enflasyonu rakamları, ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımlarına ara vereceği yönündeki yaygın beklentilerin ortasında faiz oranı hareketleri hakkında daha fazla ipucu sağlayabilir.

Piyasa katılımcıları dünyanın en büyük ikinci petrol tüketicisindeki ekonomik toparlanmayı ölçmeye devam ederken, tüccarlar bu hafta Nisan ayı ticaret, enflasyon, kredi ve para arzı rakamları gibi Çin ekonomik göstergelerini de dikkatle izleyecek.

CMC Markets'tan Teng, "Ham petrol fiyatları toparlanan kuyruk rüzgarını almaya devam edebilir" dedi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler