Resesyon korkuları piyasaları sardı petrol en kötü dönemine giriyor

Resesyon korkuları piyasaları sardı petrol en kötü dönemine giriyor

Resesyon korkuları piyasayı sarsarken petrol fiyatları bu yılın en kötü dönemine hazırlanıyor.

A+A-

Petrol, yavaşlama endişeleri ve ABD bankacılık sektöründeki çalkantıların yatırımcıları riskten kaçmaya sevk etmesiyle, bu yılın en uzun kayıp serisi olan üçüncü haftalık düşüşe yöneldi.

West Texas Intermediate Cuma günü varil başına 69 $'a doğru yükseldi, ancak ABD ham petrol göstergesi dört günlük bir düşüşün ardından bu hafta hala yaklaşık %10 geriledi. Perşembe günü erken saatlerde kısa ama dramatik bir düşüş yaşanmış ve fiyatlar 2021'den bu yana en düşük gün içi seviyesine gerilemişti.

Yatırımcılar bölgesel kreditörler arasında devam eden istikrarsızlık işaretlerini takip ederken, ABD ekonomisinin resesyona girme yolunda ilerlediği ve enerji tüketimine zarar verebileceği endişesi ham petrolü vurdu. Buna ek olarak, büyük ihracatçı ve OPEC+ lideri Suudi Arabistan Asya'ya yönelik fiyatları düşürdü.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve müttefiklerinin bu aydan itibaren üretimi kısma kararının ardından bile petrol bu yıl %14 düştü. Geri çekilme, fiziki petrol piyasasındaki güç işaretlerine rağmen gerçekleşti ve bu da satışların aşırı olabileceğini gösteriyor. Bu bağlamda, Shell Plc İcra Kurulu Başkanı Wael Sawan bu hafta piyasanın aslında "oldukça sıkı" olduğunu söyledi.

ING Groep NV'nin emtia stratejisi başkanı Warren Patterson, "Duyarlılık şu anda olumsuz olsa da, piyasa aşırı satım bölgesinde ve bilançomuz hala piyasanın yılın ikinci yarısında açık vereceğini gösteriyor, bu da fiyatları yükseltmeli" dedi.

Son seanslarda zaman aralıkları daralarak piyasanın daha az sıkışık olduğu sinyalini verdi. Küresel gösterge Brent'in en yakın iki kontratı arasındaki fark olan prompt spread, gerileme döneminde varil başına 15 cent oldu. Bu rakam bir ay önce varil başına 37 sent seviyesindeydi.

Orta Doğu'da Irak, Ankara ile Türkiye üzerinden günde yaklaşık yarım milyon varil Irak petrol ihracatının yeniden başlamasını sağlayacak bir anlaşmaya henüz varamadığını açıkladı. Bağdat ile Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasındaki anlaşmazlık Mart sonundan bu yana Ceyhan limanından yapılan sevkiyatları durdurdu.

IG Asia Pte piyasa stratejisti Yeap Jun Rong, "Ağır satışların ardından petrol fiyatlarının bugünkü seansta dengelenmesi için bazı girişimler var," dedi, ancak ihtiyatlı olunması gerektiğini de sözlerine ekledi. "Brent ham petrolü için 70$ seviyesinde bazı dip alım işaretleri var, dolayısıyla bu önemli bir seviye olabilir."

Etiketler : , ,
İlgili Haberler