Reuters'a göre AKP-MHP

Reuters'a göre AKP-MHP

Reuters bazı üst düzey AKP'li kaynaklara dayandırdığı haberinde AKP ile MHP arasında bir koalisyonun gündeme gelebileceğini ileri sürdü

A+A-

Reuters bazı üst düzey AKP'li kaynaklara dayandırdığı haberinde AKP ile MHP arasında bir koalisyonun gündeme gelebileceğini ileri sürdü. Reuters'ın konu ile ilgili haberi şu şekilde: 

Genel seçim sonucunda AKP'nin tek başına hükümet kurabilecek çoğunluğu sağlayamaması AKP kurmaylarının bazılarının bu durumdan çıkış yolu olarak erken seçimi işaret etmelerine rağmen, bazı üst düzey AKP yetkilileri MHP ile koalisyon ihtimalinin de gündeme gelebileceğini belirtiyorlar.

Türkiye genelinde oyların tamamı sayılırken; resmi olmayan sonuçlara göre AKP'nin oy oranı yüzde 40.9, HDP'nin oy oranı ise yüzde 13.1 olarak gerçekleşti. CHP'nin oy oranı yüzde 25, MHP'nin yüzde 16.3 oldu. Bu sonuçlara göre AKP'nin sandalye sayısı 158 olurken, CHP 132, MHP 80, HDP ise 80 sandalye kazandı.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş bugün yaptığı açıklamada, Türkiye'nin koalisyon hükümetini deneyeceğini, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun süresi içinde herkesi tatmin edecek bir hükümet kurabileceğini ve bunun başarılamaması durumunda da bir erken seçimin gündeme gelebileceğini söyledi.

Bazı AKP yetkilileri, erken bir genel seçimin en gerçekçi seçenek olarak öne çıktığını ancak siyasi ve ekonomik kazanımların kaybolmaması ve daha stabil bir ortamda seçime gidilmesi için MHP ile koalisyon ihtimalinin de gözardı edilmemesi gerektiğini belirtiyorlar.

Üst düzey AKP'li yetkili, "Şu anda gelinen noktada erken seçimden başka çare yok. Siyasette kısa zamanda herşey olabilir, MHP ile koalisyon da konuşulabilir ama halkın mesajı açıkça erken seçim" dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, dün akşam yaptığı açıklamada, AKP ile bir koalisyonda olmayacakları mesajını verdi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, seçim sonuçlarını değerlendirmek üzere öğle saatlerinde kabine ve AKP MYK üyeleri ile bir araya gelirken, akşam saatlerinde de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşeceği açıklandı.

Milletvekili seçilen bir AKP'li, piyasaları rahatlatacak olan tek seçeneğin bir AKP-MHP koalisyonu olarak görüldüğünü belirterek, "Şu anda erken seçim riski var ama bir yandan da kazanımların kaybolmaması döviz, faiz ve borsada bir dengenin kurulabilmesi için bu koalisyonun kurulması gerekiyor. Çok güçlü bir seçenek olmasa da bu, şu anda AKP'nin yer alacağı bir hükümet için tek seçenek. Bu koalisyon kurulursa daha dengeli bir şekilde ekonomiye zarar vermeden Türkiye'yi belli bir süre sonra seçime götürecek hükümet kurulabilir" dedi.

Öte yandan AKP'li yetkililer, bir erken seçimin olması halinde tabloyu değiştirecek en büyük etkenin ise istikrar üzerinde oluşacak kaygı olacağını belirtiyor.

Üst düzey parti yetkilisi, önümüzdeki dönemde ekonomide yaşanabilecek çalkantının seçmenlerin oy tercihlerini etkileyebileceğini belirterek, "Hem ekonomik-politik istikrar riske girecek hem de ekonomik kazanımlarda kayıp başlayacaktır. Bu da bir erken genel seçimde AKP'nin kaybettiği oyları yeniden almasını sağlayacaktır" dedi.

Genel seçimin tek parti hükümeti döneminin 13 yılın ardından sona erdiğini göstermesi ve yeni hükümetin kurulma sürecine ilişkin belirsizlikle TL dolar karşısında ve sepet bazında tarihi zirvesini test etti; 2 ve 10 yıllık gösterge faizler 50 baz puanın üzerinde yükseldi.

EDAM Başkanı Sinan Ülgen de henüz tüm koalisyon seçenekleri denenmediği için erken seçimin çok yakın bir ihtimal olmadığını ancak bu ihtimalin gündeme gelmesi durumunda AKP'nin istikrar vurgusuyla seçimde oylarını artırmayı deneyebileceğini belirtirken; A&G Araştırma Şirketi Direktörü Adil Gür, mevcut tabloda en geç Ekim başında bir erken seçimin olabileceğini bildirdi.

Erdoğan faktörü

AKP'li yetkililer, tek başına iktidarı kaybetmelerinde Erdoğan'ın başkanlık sistemindeki ısrarı ve bunu kabul ettirmek için izlediği sert söylemin, çözüm sürecine dair yapılan çelişkili açıklamaların ve yolsuzluk iddialarının etkili olduğunu belirtti.

"Özellikle Erdoğan'ın başkanlık ısrarı Kürtler başta olmak üzere AKP'li seçmenin kaybına neden oldu" diyen bir AKP'li yetkili, "Erdoğan'ın sert söylemi Davutoğlu'nu zayıflattı. Kim ne derse desin Erdoğan'ın partinin seçim sürecini üstlenmesi, günlük olaylara müdahalesi hem partide hem AKP'li seçmende rahatsızlık yaratıyordu" dedi ve ekledi:

"Erdoğan doğal lider evet kimse buna karşı çıkmıyor ama partinin işlerini partiye bırakmalıydı. Bunları seçim öncesi yüksek sesle olmasa da dile getirenler vardı ama artık bunu da net şekilde ortaya koymanın zamanı geldi."

Erdoğan seçim döneminde parti ismi vermeden başkanlık sistemini getirecek şekilde AKP'ye 400 milletvekili için destek istedi.

Seçim sonuçlarına ilişkin ilk değerlendirmesini yazılı bir açıklama ile yapan Erdoğan, seçim sonuçlarının hiçbir partiye tek başına iktidar imkanı vermediği mevcut tablonun, tüm partilerce sağlıklı ve gerçekçi değerlendirmeye tabi tutulacağına inandığını söyledi.

 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.