Riskler artıyor

Riskler artıyor

Gelişen piyasalarda döviz rezervi azalıyor, riskler artıyor

A+A-


Gelişen piyasaların merkez bankalarının döviz rezervleri finansal krizin başlamasından bu yana en hızlı düşüşünü yaşıyor ve buna bağlı olarak bazı merkez bankaları açısından ABD'nin olası faiz artırımı gibi şoklarla mücadele edebilmek daha zor bir hal alıyor.

Wall Street Journal analistlerinin IMF verilerinden çıkardıkları sonuca göre yılın ilk çeyreğinde gelişen piyasaların döviz rezervleri bir önceki çeyreğe göre 222 milyar dolar gerileyerek 7.5 trilyon dolar oldu. Yüzde 3 oranındaki bu düşüş 2009 yılının ilk çeyreğinden bu yana görülen en keskin oransal düşüşü ifade etti.

Yaşanan bu düşüşe karşın döviz rezervleri halen rekor düzeylerine yakın seyrediyor. Rusya gibi bazı ülkelerde rezervlerinde yaşadıkları kayıpların ardından rezervlerini yeniden inşaa etmeye başladılar.  Gelişen piyasalar açısından toplam rezervler bu aşamada 11 aylık ithalat ihtiyacını karşılayacak düzeyde bulunuyor.

J.P. Morgan Chase & Co.'nun küresel araştırmalar bölümü başkanı Joyce  Chang, konuya ilişkin açıklamasında "Döviz rezervlerinde yaşanan bu düzey bir düşüşten endişeli değiliz" dedi.
 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.