Riskli varlıklardan kaçış TL'yi de baskıladı

Riskli varlıklardan kaçış TL'yi de baskıladı

Dolar/TL, ABD Hazine tahvil faizlerindeki yükselişin gelişen piyasa para birimlerinin genelini etkilemesiyle beraber yeniden 8,90'nın üzerine tırmandı.

A+A-

Bloomberg HT'nin haberine göre Dolar/TL, ABD Hazine tahvili faizlerindeki yükseliş ve riskli varlıklardan kaçışla beraber yeniden 8,90’nın üzerine çıktı. Güney Afrika randı çarşamba günü en fazla değer kaybeden gelişen ülke para birimi olurken Türk lirası yüzde 0,67 düşüşle beşinci sırada yer aldı.

ABD hizmet sektörünün ana göstergelerinden olan ISM Hizmet Endeksi’nin beklentilerin üzerinde bir yükseliş kaydetmesi, Fed’in varlık alımı azaltımı takvimine sadık kalacağına dair beklentileri artırarak, 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizinin yükselmesine neden oldu.

10 yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizi yüzde 1,46 seviyesinden yüzde 1,56’ya çıkararak Fed'in varlık alımı tartışmalarına başladığı 16 Haziran'dan bu yana en yüksek seviyeye tırmandı. Bloomberg Dolat Spot Endeksi yüzde 0,2’den fazla yükselişle 1.163 seviyesine ulaştı.

Avrupa Borsalarında da kayıplar yüzde 1'i geçti. Almanya DAX endeksi yüzde 1,7 düşüş kaydederken Fransa CAC40 endeksi yüzde 1,6 düştü. Stoxx Europe 600 de yüzde 1,5 düşüş yaşadı. 

Türk lirası enflasyona tepkisiz kaldı

Türkiye İstatistik Kurumu, Eylül ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endekslerini yayımladı. Buna göre tüketici fiyatlarında yıllık enflasyon yüzde 19,58 olurken piyasanın beklentisi yıllık enflasyonun yüzde 19,50 olması yönündeydi. Eylül ayında yıllık çekirdek enflasyon yüzde 16,98'e yükselirken Üretici fiyatları ise yıllık bazda yüzde 43,96 artış kaydetti.

Tüketici enflasyonunda enerji maliyetlerinin etkilerine dikkat çeken Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, faiz indirim gerekçesi olarak öne sürdüğü çekirdek enflasyonda ise Eylül ayında yüksek seviyelerin korunduğunu belirtti. Türk lirası, enflasyondaki yükseklişe rağmen dolar karşısında haftanın ilk iki günü yatay bir seyir izledi.

Etiketler : , ,