"Robot Arı"lara özerk hareket kabiliyeti veren program geliştirildi

"Robot Arı"lara özerk hareket kabiliyeti veren program geliştirildi

Bilim adamları "Robot Arı" adı verilen saydam kanatlı uçan mini robotların rüzgara ve diğer çevresel etkilere kendiliğinden tepki vermesini sağlayan özel bir program geliştirdi.

A+A-

Bilim adamları "Robot Arı" adı verilen saydam kanatlı uçan mini robotların rüzgara ve diğer çevresel etkilere kendiliğinden tepki vermesini sağlayan özel bir program geliştirdi.

ABD'nin Cornell Üniversitesinden araştırmacılar, Harvard Üniversitesinin "RoboBee" (Robot Arı) projesi kapsamında geliştirdiği saydam kanatlı, anten bacaklı minik robotlara özerk hareket kabiliyeti kazandıran yeni nesil algoritma üretti.

Yeni algoritmanın Robot Arı'nın uçarken rüzgar esintisine göre havada manevralar yapabilmesini ve açılan bir kapı gibi fiziksel engelleri algılayıp hareketini ona göre ayarlamasını sağladığı belirtildi.

Bilim adamları arı robotun tüm sensör ve yönlendiricilerinden gelen sinyalleri, ilave ağırlık yaratmadan işleyebilmek için "nöromorfolojik çip" teknolojisini kullandı.

Yalnızca 0 ve 1 arasında kodlanan iki basamaklı kombinasyonlarla iş gören geleneksel çiplerin aksine elektrik dalgalarındaki iniş çıkışları karmaşık kombinasyonlar halinde işleyen nöromorfolojik çipler, bilim adamlarının arı robotun farklı alıcı ve yönlendirici aygıtlarındaki sinyalleri tıpkı beyindeki nöronların işleyişine benzer bir yapıda organize edebilmesini sağladı. 

Araştırmacılar sonraki adımda bu yeni çiplerde uygulanmak üzere beyindeki nöron etkinliğini taklit eden, yeni nesil, "olay-temelli" algılama ve kontrol algoritmaları geliştirdi. 

Üniversitenin Akıllı Sistemler ve Kontroller Laboratuvarı direktörü Silvia Ferrari, Harvard'ın geliştirdiği Robot Arı'nın rüzgar esintisi ve fiziksel engelelerle karşılaştığından kontrolünü yitirdiğini, yeni çip ve algoritmalarla bu engeli aşmayı başardıklarını ifade etti.

Ferrari, "Bunu robotun eski modellemesiyle yapmamız imkansızdı, dolayısıyla farklı durumlara tepki vermeyi öğrenenen kontrol ediciler geliştirdik." diye konuştu.

Yeni icadın detaylarına dair bilgiler üniversitenin haftalık gazetesi "Cornell Chronicle"da yayımlandı. 

Etiketler : ,

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.