Robotik ve insan işgücü savaşı kapıda

Robotik ve insan işgücü savaşı kapıda

Yapay zekâ gibi yeni nesil teknolojilerin işgücü piyasasında yıkıcı etkisinin olacağı açıklandı. Küresel robotik otomasyon pazar büyüklüğünün her geçen katlanarak arttığına dikkat çekildi. Grand View Research’ün Nisan 2021 raporu yayınlandı.

A+A-

Grand View Research’ün Nisan 2021 raporuna göre 5,4 milyar dolar olan küresel robotik otomasyon pazar büyüklüğünün 2028 yılına kadar 13,8 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Bloomberg HT'nin haberine göre üretim araçlarındaki gelişim çağlar boyunca iktisadi ve sosyal hayatı dönüştüren bir unsur oldu. Sanayi devrimi ile başlayan süreçte bu dönüşüm büyük bir hız kazandı. Yapay zeka artık sürücüsüz araçlardan sanatsal çalışmalara, finanstan uzaktan tıbbi müdahaleye kadar pek çok alanda dönüşüm sağlıyor.

70 milyon robot işgücü piyasasına girecek

Grand View Research’ün Nisan 2021 raporuna göre 5,4 milyar dolar olan küresel robotik otomasyon pazar büyüklüğünün 2028 yılına kadar 13,8 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

İşgücü, büyüme, gelir dağılımı, eşitsizlikler konularındaki etkilerine ilişkin Gündem Teknoloji programına konuk olan Teknolojide Kadın Derneği Kurucu Başkanı Zehra Öney "Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi’nin Ekim 2021 Yapay Zeka Girişim Haritası’nda görüntü işleme, öngörü ve veri analitiği, arama asistanı ve arama motoru, doğal dil işleme, makine öğrenmesi, optimizasyon, otonom araçlar, robotik süreç otomasyonu ve akıllı platformlar gibi alanlarda çalışmalar yapan 208 girişim yer aldı. Böylece 2017’de 24 olan yapay zeka girişim sayısı 2021 yılına geldiğimizde 8 kattan fazla artmış oldu.

Dünya Ekonomik Forumu verilerine göre 2022'de 130 milyon yeni iş imkânı olacak. Bunların 70 milyonunu robotlar alacak, 60 milyonunu ise insanlar üstlenecek. Araştırmalar çalışanların yüzde 54'ünün yeni ortaya çıkacak işleri yapmaya hazır olmadığını gösteriyor." dedi.

İşgücü piyasasında yıkıcı etki yaratacak

Bilişim teknolojileri uzmanı Dr. Erdem Erkul ise “Yapay zekâ gibi yeni nesil teknolojilerin işgücü piyasasında yıkıcı etkisinin yanında büyük potansiyel taşıdığı alanlar da var. Bugün dünyanın ilk 10 büyük şirketinin 9’u teknoloji sektöründen geliyor. Bu şirketler dijital dönüşüme büyük katkı sağlıyor. İşgücü anlamında yetkinliklerimizi ve becerilerimizi her daim geliştirmemiz lazım. Artık kalifiye personele büyük ihtiyaç duyuluyor. İlkokul çağındaki çocukların yüzde 65’i bugün olmayan mesleklerde çalışacak. Eğitimde yapılanmayı çok iyi dizayn etmeliyiz.” dedi.

Adapte olan şirketler avantaj elde edecek

Teknolojide Kadın Derneği Başkanı Öney ise, “Geleceğin dünyasında işletmeler, organizasyonda, üretim ve dağıtım süreçlerinde çalışacak akıllı robotlar, araştırma geliştirme, satış pazarlama ve yönetim süreçlerinde kullanılacak yapay zekâ sistemleri ile bunların dış dünyayla bilgi alışverişlerini sağlayarak tüm bu akıllı sistemlerin hep birlikte uyumla çalışması sayesinde daha verimli hale geleceklerdir. Bu sistemlerin geliştirilmesi, kurulması gerekse kullanılması noktasında donanımlı personel son derece önemli olacak, özellikle veri analizi, yazılım, sibergüvenlik, robotik uygulamalar, mekatronik, dijital iş süreçleri gibi alanlarda donanımlı eleman ihtiyacı olacaktır. Bu değişime adapte olabilen şirketler küresel rekabette de avantajlı bir hale gelecekler.” açıklamasını yaptı.

Robotik iş gücü İnsan iş gücünü geçecek.

Öney, "McKinsey tarafından 2020 yılında hazırlanan ‘Yapay Zekânın Durumu’ anketinin sonuçlarına baktığımızda kurumsal firmaların bir kısmının faiz ve vergi öncesi kârının yüzde 20’sinin yapay zeka yatırımlarından geldiği yanıtıyla karşılaşıyoruz. Yine aynı ankette katılan kurumsal firmaların yüzde 50’sinden fazlası en az bir iş kolunu yapay zekâ ile ilerlettiğini belirtiyor. Dünya Ekonomik Forumu'nun 'İşlerin Geleceği' konulu son araştırmasına göre, şu an mevcut işlerin ortalama yüzde 71'ini insanlar, yüzde 29'unu makineler üstleniyor. Bu dağılımın 2025 yılında insanlar tarafından yapılan işlerin yüzde 48’ine karşılık, yüzde 52 oranında makineler tarafına kayacağı tahmin ediliyor.” dedi.

Yapay zekâ teknolojisinin sektörlerde kullanımına bağlı işgücü piyasasının yetkinleşmesi ve gelişimiyle toplumsal bir dönüşüme de şahitlik etmiş olacağız.