Romanya faiz artış hızını azalttı

Romanya faiz artış hızını azalttı

Romanya Merkez Bankası art arda üç kez 75 baz puanlık artış gerçekleştirmesi sonrası 50 baz puanlık artışlar faizleri yüzde 6,75'e yükseltti. Bu 2010'dan bu yana görülen en yüksek faiz oranı oldu.

A+A-

Romanya Merkez Bankası (NBR), ekonomik yavaşlamanın ve daha uzun süreli yüksek enflasyon döneminin etkilerini değerlendirmek için parasal sıkılaştırmanın hızını düşürdü.

NBR art arda üç kez 75 baz puanlık artış gerçekleştirdikten sonra gösterge faiz oranını 50 baz puan artırarak yüzde 6,75’e yükselterek borçlanma maliyetlerini 2010’dan bu yana en yüksek seviyeye getirdi.

Karar Bloomberg’in 16 ekonomist arasında yaptığı ankette yedi ekonomistin tahminiyle örtüştü. Ankette sekiz analist 75 baz puanlık artış beklerken bir analist 25 baz puanlık bir artış öngörmüştü.

Enflasyonun zirve seviyesi hala ufukta görünmezken Bükreş’te para politikası yetkilileri fiyat artışı için kısa vadeli görünümün daha da kötüleşebileceği konusunda uyarılarda bulundular.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin getirdiği belirsizlikler ve bölgedeki emsallerinin faiz artışlarına ara vermelerinin Romanya Merkez Bankası’nın kararı üzerinde etkili olabileceği değerlendiriliyor.

2024 ilk yarısında tek haneli enflasyon bekleniyor

Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, “Yıllık enflasyon oranının 2022 sonuna doğru küçük bir miktar daha artması ve ardından kademeli olarak aşağı yönlü bir yola girmesi ve 2024’ün ilk yarısında tek haneli rakamlara inmesi bekleniyor” ifadelerine yer verildi.

Bununla birlikte NBR 14 Kasım’da yapacağı toplantıda sunacağı yeni enflasyon tahminini de onayladı. Mevcut tahmin enflasyonu bu yılsonunda yüzde 13,9 olarak görürken 2023 sonunda ise yüzde 7,5’e çekildiğini öngörüyordu.

Erste Group Bank AG Ekonomisti Ciprian Dascalu, “NBR geçen yıl faiz artışlarını ertelemesine rağmen faiz döngüsünü emsalleriyle eş zamanlı şekilde sona erdirmek için argümanlar arıyor. Bu toplantıda sonra Merkez Bankası’nın duraklamasını beklesek de NBR’nin faiz artış döngüsünün sona erdiğine dair net bir açıklama yapması pek olası görünmüyor” değerlendirmesinde bulundu.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler