RTÜK'ten televizyon kanallarına yangın tehdidi

RTÜK'ten televizyon kanallarına yangın tehdidi

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) yangınları göstermemesi için özel televizyon kanallarına yazı gönderdiği ve ceza ile tehdit ettiği ortaya çıktı.

A+A-

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) yangınları göstermemesi için özel televizyon kanallarına yazı gönderdiği ve ceza ile tehdit ettiği ortaya çıktı. RTÜK Başkanlığı imzası taşıyan uyarıda, "Hem ormanlarımızın hem de yüreklerimizin yandığı bugünlerde bu iş birliğinin kaçınılmaz olduğu son derece açıktır" ifadeleri yer aldı.

“MEDYAMIZIN SORUMLULUK BİLİNCİ İÇİNDE DUYARLILIKLA HAREKET ETMESİ ÖNEMLİDİR”

Uyarıda şu ifadeler kullanıldı:

"Yangınların insanlarımız üzerindeki algısal tesirini vahim hale getirmek hiçbir şeyin çözümü değildir. Yaşanan elim hadiselerin toplumsal bir kriz haline gelmemesi devlet yönetiminin de medyamızın da arzusudur. Medyamızın sorumluluk bilinci içinde duyarlılıkla hareket etmesi, vatandaşlarımızın ve yangın söndürme ekiplerinin moral ve motivasyonu açısından çok önemlidir."

“DEVAMLI CANLI YAYINLARIN…”

RTÜK, kanalların daha önceki uyarıları ciddiye almadığını, yangın bölgelerinden canlı yayın yaptığını belirterek, "Üst Kurulumuz tarafından yapılan yayın denetimlerinde, maalesef ki, birçok yayıncı kuruluşun bu konuda gereken hassasiyeti göstermediği, kamuoyunda korku ve endişe uyandıracak şekilde haberlerin aktarıldığı, sahadan yapılan devamlı canlı yayınların halkın ve yangın söndürme ekiplerinin motivasyonunu kıracak şekilde olduğu görülmektedir" denildi.

SÖNDÜRÜLEN YERLERİ HİÇ GÖRMEKSİZİN…

Ayrıca "130 farklı noktada çıkan yangınlar acil müdahale ekipleri tarafından başarıyla söndürülmüşken buraları hiç görmeksizin sadece yanan alanların ısrarla ekranlara taşınması, kaos havası beklentisinde olan çevrelerin istediği yönde bir yayıncılıktır." ifadeleri kullanıldı.

CEZA TEHDİDİ

RTÜK, yayınların raporlanacağını, yangınlarla ilgili yayınlarda "tereddüt yaşanması halinde" temasa geçilmesi gerektiğini, kanallara da ağır cezaların uygulanmasının kaçınılmaz hale gelebileceği belirtildi.

RTÜK ÜYESİ TAŞCI: ÖZEL HATTAN TELEVİZYON YÖNETİCİLERİNİ TEHDİT ETTİ

RTÜK Başkanlığı’nın televizyon kanallarına gönderdiği uyarının ardından RTÜK Üyesi İlhan Taşcı yazılı açıklama yaptı. Uyarının kanal yöneticilerine “özel hattan” gönderildiğini kaydeden Taşcı, “Türkiye yangın yerine dönmüş, ciğerlerimiz yanarken RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin ‘özel hat’ üzerinden televizyon yöneticilerini tehdit etti! Şahin gönderdiği mesajda televizyon yöneticilerine ‘yangınları göstermeyin yoksa size en ağır cezayı veririm’ diye tehdit savuruyor” dedi.

Taşcı açıklamasında şunları kaydetti:

“RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, özel hat üzerinden Türkiye'deki tüm yayıncılar tehdit etmiştir!

Türkiye yangın yerine dönmüş, ciğerlerimiz yanarken; RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Üst Kurul ile yayıncılar arasındaki 'özel hat' üzerinden televizyon yöneticilerini tehdit etti.

Gazetecilerin görevi gerçeği kamuoyuna aktarmak, kamu yararı doğrultusunda gerçeğin izini sürmektir. RTÜK Başkanının keyfi istedi diye gerçeklikten kopmak televizyon yayıncılarının işi olamaz. Kameraları alevlerden başka yöne çevirmek yangınların söndüğü anlamına maalesef gelmiyor, gelmeyecek. O kameralar halkın gözü, kulağı olmak zorundadır.

Yöneticilerin gerçeklikten koptuğu, ne yapacağını bilmez halde olduğu bu günlerde, gerçeğin tüm yalınlığıyla yalnızca acıyı iliklerine kadar duyumsayan halkımız farkında.

Anlaşılan halkın duyarlılığı, farkındalığı ve fedakarlığı RTÜK Başkanını rahatsız etmiş. Bu farkındalığı sona erdirebilmek için yayıncılara parmak sallıyor, cezayla tehdit ediyor.

İlgili Haberler