Rus gazeteci sınırdışı edildi

Rus gazeteci sınırdışı edildi

İnternet sitesine erişim engeli getirilen Rus haber ajansı Sputnik'in Türkiye Genel Müdürü Tural Kerimov'un Türkiye'ye girişi engellendi

A+A-

İnternet sitesine erişim engeli getirilen Rus haber ajansı Sputnik'in Türkiye Genel Müdürü Tural Kerimov'un Türkiye'ye girişi engellenirken, iki gün içinde Türkiye'ye girişi engellenen ikinci gazeteci oldu.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, gazetecilerin Kerimov'un Türkiye'ye girişinin engellenmesine yönelik soruları üzerine bunun güvenlik gerekçesi ile alınan bir karar olduğunu kaydetti ancak ayrıntı vermedi.

Moskova-İstanbul seferini yapan uçakla bugün Atatürk Havalimanı'na inen Rus vatandaşı Kerimov ülkeye alınmadı ve bir sonraki seferle Rusya'ya dönmesi istendi.

Sputnik Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Mahir Boztepe, "Gece saatlerinde 0030-0100 gibi havalimanında bekletildi ve kendisine belge verildi. Basın ve oturma kartına el konuldu. Herhangi bir gerekçe verilmedi" dedi.

Türk yetkililer dün de Suriye sınırında göçmenlerle röportaj yapmak isteyen Alman ARD televizyonunda çalışan Alman gazeteci Volker Schwenck'i geçici olarak gözaltına aldı ve ülkeye girişine izni vermedi.

Kurtulmuş dün sınır dışı edilen Alman gazetecinin akreditasyon başvurusu olmadığını belirterek, "Bu sınır dışı kararı güvenlik gerekçesi ile alınan bir karardır" dedi.

ARD muhabirinden farklı olarak Kerimov'un basın akreditasyonu olduğunu ve bu yılın başında yenilendiğine dikkat çeken Boztepe, "Dün girişine izin verilmeyen ARD muhabirinden farklı bir durum. Oturma izni, basın kartı olan, akreditasyonu olan biri. Akreditasyonu, izinleri 2016 başında yenilendi. Beklemiyorduk böyle bir şey olmasını, şimdi böyle bir şey yapılıyorsa neden o dönem izin verildi" dedi.

Türkiye, geçen hafta Rus haber ajansı Sputnik'in internet sitesini erişimi engellemiş, Moskova bu kararı hukuk dışı olarak nitelemişti.

Boztepe internet sitelerine erişim yasağının sürdüğünü ve kendilerine resmi bildirimin ulaşmasının ardından karara itiraz edeceklerini söyledi.

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.