'Rus oligarklar işlerini Türkiye’de yapabilir'

'Rus oligarklar işlerini Türkiye’de yapabilir'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Katar'da yaptığı konuşmasında, Rus oligarkların yasadışı faaliyetlerde bulunmadıkları sürece Türkiye'ye gelebileceklerini ve burada işlerini yapabileceklerini açıkladı.

A+A-

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinde bir ay geride kalırken, Batı’nın Rusya’ya uyguladığı yaptırımlardan etkilenen Rus oligarklar, farklı ülkelerde varlıklarını sürdürmeye ve servetlerini ayakta tutmaya çalışıyor. Bunun için farklı yöntemlere başvuran ve yaptırım uygulamayan ülkeleri tercih eden Rus oligarklara bir teklif de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan geldi.

Sözcü'nün haberine göre Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen Doha Forumu’nda konuşan Çavuşoğlui kendisine yöneltilen “Batı'nın yaptırım uyguladığı Rus oligarklar Türkiye'ye gelebilir mi?” sorusu üzerine, Rus oligarklarının Türkiye’de hoş karşılandıklarını ancak herhangi bir iş yapabilmek için uluslararası hukuka uymaları gerektiğini söyledi.

Çavuşoğlu, “Eğer herhangi bir Rus vatandaşı Türkiye'yi ziyaret etmek isterse elbette yapabilir. Ruslar şu anda turist olarak sorunsuz bir şekilde Türkiye'ye gelebiliyor. Rus oligarkların Türkiye'de yapacağı işlerin uluslararası hukuka bir aykırılığı söz konusu değilse bunu değerlendiririz ancak aksi bir durum ise bu başka bir meseledir” dedi.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından dünya çapındaki yaptırımlar nedeniyle, birçok uluslararası şirket ve Rus oligarklar Rusya’dan ayrıldı. Oligarkların çoğunun tercihi ise Türkiye oldu.

Putin’e yakınlığıyla tanınan ve Chelsea futbol kulübünün eski sahibi Rus milyarder Roman Abramovç’e ait iki süper yat bu hafta başlarında Ege’ye yanaştı. Daha önce de Putin’e en yakın isimlerden olan Igor Sechin’in Fransa’daki yatına el konmaması için, “Türkiye’ye gidin” talimatı verdiği ortaya çıkmıştı…

Dün de Reuters, Abramoviç ve diğer Rus oligarkların, Türkiye'nin kendilerine uygulanan yaptırıma katılmadıkları gerekçesiyle Türkiye'ye yatırım yapma fırsatları aradığını öne sürdü. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısını eleştiren fakat NATO müttefiklerinin yaptırımlarına katılmayan Türkiye'nin bu sayede yatırım yapmak ve malvarlıklarını korumak için güvenli bir alan oluşturabileceği de öne sürüldü.

Reuters'a konuşan ve konuyla ilgili bilgisi olan bir yetkili ise, “Abramoviç ve diğer zengin Ruslar, diğer her yerde yaptırım uygulandığı için Türkiye'ye yatırım yapmaya ilgililer. Burada biraz iş yapmak ve bazı varlıklar satın almak istiyor” dedi.

Aynı kaynak Abramoviç'in Türkiye'de bazı varlıkları olduğunu da dile getirirken başka detay paylaşmadı.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler