Rus petrolü yeni çıkış noktaları buluyor küresel rafineri marjları hız kaybediyor

Rus petrolü yeni çıkış noktaları buluyor küresel rafineri marjları hız kaybediyor

OPEC'in üretim kesintisi kararı sonrasında Rus petrolü yeni çıkış noktaları buldukça küresel rafineri marjları hız kaybediyor.

A+A-

Küresel dizel marjları Şubat ayından bu yana yaklaşık yarı yarıya düşerek rafinerilerin kârlarını aşağı çekerken, Rusya'nın yaptırımlara rağmen devam eden ihracatı Çin ve Hindistan'ın üretiminin Mart ayında tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmasına yardımcı oldu.

Batı'nın Aralık ve Şubat aylarında Rus ham petrolü ve petrol ürünlerine uyguladığı yaptırımlar ve fiyat sınırlamalarının küresel petrol arzını sıkılaştırması bekleniyordu.

Ancak Rusya düşük maliyetli petrol sevkiyatına devam ederek en büyük müşterileri olan Hindistan ve Çin'in rafinaj üretimlerini ve ihracatlarını arttırmalarını sağlıyor. Bu arada Rus petrol ürünleri, depolanmak ve dünya çapında yeniden ihraç edilmek üzere yüksek hacimlerde petrol merkezlerine gönderiliyor.

Buna ek olarak, bu yıl Orta Doğu ve Çin'de birçok yeni rafineri kompleksi faaliyete geçerek ihracat için daha fazla petrol ürünü üretecek ve rafineri marjlarını daha da düşürecek.

Dünyanın en büyük rafineri kompleksinin işletmecisi olan Hindistanlı Reliance Industries, Cuma günü yaptığı çağrıda, Rus dizel arzının sağlam kalması ve Avrupa'da alışılmadık derecede ılıman geçen kışın stoklarda artışa yol açması nedeniyle gaz yağı marjlarının düştüğünü söyledi.

Şirket, spot sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) fiyatlarının tüm zamanların en yüksek seviyelerinden gerilemesinin ardından, elektrik üretiminde doğal gazın yerini alması için gazyağı talebinin de düştüğünü söyledi.

Reuters değerlendirmelerine göre, Avrupa'nın gösterge dizel mavna rafineri marjları geçen hafta Şubat 2022'den bu yana en düşük seviyesine gerileyerek varil başına yaklaşık 13,70 dolar oldu ve yüksek ithalat hacimleri ve işçilerle ilgili grevlerin ardından Fransız rafinerilerinin yeniden faaliyete geçmesiyle baskı altında kaldı.

Benzer şekilde, yüksek stoklar ve Avrupa'ya arbitraj penceresinin aylardır kapalı olması nedeniyle Asya'daki gaz yağı marjları Nisan ayında %31 düşerek geçen hafta varil başına yaklaşık 14 dolarla Ocak 2022'den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Tipik bir Avrupa rafinerisinde bir varil Brent ham petrolünün işlenmesinden elde edilen kâr Nisan ayında yaklaşık %71 oranında düşerek geçen yılın Ocak ayından bu yana en düşük seviyeye inerek varil başına 3,56 dolara gerilerken, Asya'daki rafinaj kâr marjları da yaklaşık %57 oranında düşerek varil başına 2,54 dolara geriledi. 

Etiketler : , ,
İlgili Haberler