Rusya ABD'li yatırımcıyı tutukladı

Rusya ABD'li yatırımcıyı tutukladı

Rusya’da, çok sayıda şirkette hissedar olan ünlü ABD’li yatırımcı Michael Calvey'in tutuklandı.

A+A-

Rusya’da, çok sayıda şirkette hissedar olan ünlü ABD’li yatırımcı Michael Calvey'in tutuklandı.Turkrus'ta yer alan habere göre, Baring Vostok adlı yatırım şirketinin sahibi Michael Calvey’nin, “büyük miktarda yolsuzluk yaptığı” iddiasıyla yargılandığı davada iki ay süreyle tutuklu kalmasına karar verildi

German Gref ve Aleksey Kudrin tutuklamaya tepki gösterirken, Kremlin'den "Her ülkede olabilir" açıklaması geldi.

Calvey, sahibi olduğu, Rusya'daki ilk yabancı portföy yatırım şirketlerinden Baring Vostok'un kontrolündeki Vostoçnıy adlı bankada 2,5 milyar ruble tutarındaki yolsuzluğa karışmakla suçlanıyor.

ABD’li yatırımcının avukatları ise, bankanın diğer hissedarları ile yaşadığı anlaşmazlıklardan dolayı Calvey’nin yargılandığını iddia ediyor.

1994 yılında kurulan Baring Vostok şirketinin, ünlü internet mağazası Ozon, gıda perakende zinciri Vkusvill, taksi şirketi Gett, GSM operatörü ER-Telekom, petrol üreticileri için ekipman üreten Novomet gibi şirketlerde ve Vostoçnıy bankasında büyük yatırımları bulunuyor.


Calvey ile birlikte beş kişinin daha Vostoçnıy bankasında 2,5 milyar ruble tutarındaki yolsuzluğa karıştıkları iddia ediliyor.

German Gref’ten destek

Rusya’nın en büyük kamu bankası Sberbank’ın patronu German Gref, tutuklanan ABD’li yatırımcı Michael Calvey’e destek verdi. Gref, uzun süredir tanıdığını belirttiği Calvey’in “dürüst bir kişi” olduğunu söyledi.

Sayıştay Başkanı Aleksey Kudrin de, Başkan Putin'in "ekonomik suçlara ekonomik ceza" uygulamasının önemini hatırlattığı bir dönemde tutuklama kararının Rusya ekonomisi için "acil durum" sonuçları yaratabileceğini söyledi.

İş dünyasının haklarından sorumlu Kremlin yetkilisi Boris Titov ise Calvey’in tutuklanmasıyla ilgili yaptığı açıklamada “Güvenlik güçlerinin bu tepkisi, yabancı yatırımcılar için çok ciddi bir sinyal” dedi. 

İnternet ve teknoloji devi Yandex’in patronu Arkadiy Voloj da ABD’li işadamını destekledi. Calvey’in Rusya ekonomisine ciddi yatırımlarda bulunduğunun altını çizen Voloj, “Michael’ın, ya da o şirketten herhangi birinin usulsüz veya yasa dışı bir şey yapmış olabileceğini aklıma getirmem zor” diye konuştu. 

Bu arada piyasalarda, Rusya'nın bu tutuklama yüzünden de Batı'dan yeni baskı ve yaptırımlarla karşı karşıya gelebileceği yorumları dikkati çekiyor.

Kremlin: “Her ülkede olabilir”

Başkan Putin’in Sözcüsü Dmitriy Peskov ise “Bu her ülkede yaşanabilir ve her işadamının başına gelebilir” yorumunu yaptı. 2,5 milyar rublelik yolsuzluk iddiasının üzerine özenle gidildiğini belirten Peskov, Putin’in de Calvey ile birçok kez ekonomi forumlarında bir araya geldiğini söyledi. 

Kommersant gazetesi, tutuklanan ABD’li yatırımcının, Vostoçnıy bankasının çoğunluk hisselerinin kontrolüyle ilgili bankanın diğer hisedarlarından Artyom Avetisyan ile arasında anlaşmazlık olduğunu yazdı.(Türkrus)

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.