Rusya, gazı kesebilir

Rusya, gazı kesebilir

Yetkililer, Rusya'nın Türkiye'ye sattığı doğalgazı kesme ihtimalinin küçük de olsa bulunduğunu dile getirdi.

A+A-

Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından Ankara ile Moskova arasındaki diplomatik ilişkilerin gerilmesinin ardından, Rusya'nın Türkiye'ye sattığı doğalgazı kesme ihtimalinin küçük de olsa bulunduğunu dile getiren yetkililer, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yarınki Azerbaycan ziyaretinde Rus doğalgazının payının azaltılması yönündeki kaynak çeşitlendirmeyi ele alacağını dile getirdiler.

Türkiye'nin hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle Suriye sınırında bir Rus jetini düşürmesinin ardından Moskova ile gerilim tırmanmış ve son olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumartesi günü Türkiye'ye yönelik bir dizi ekonomik yaptırım kararı almıştı.

Rus yaptırımları henüz iki ülke ilişkilerinin temelini oluşturan enerji ticaretine dokunmadı. Türkiye doğalgaz ihtiyacının yarıdan fazlasını Rusya'dan ithal ederek karşılıyor.

Yetkililer Rusya'nın Türkiye'ye doğalgaz sevkiyatını kesmesinin yürürlükteki anlaşmalar ve bu ülkenin dış ticaret dengesi açısından zor olduğunu ancak Türkiye'nin yine de çeşitli alternatiflere hazırlandığını dile getiriyorlar.

Meclis Dışişleri Komisyonu eski Başkanı ve AKP İstanbul Milletvekili Ahmet Berat Çonkar, "Rusya'nın gazı kesmesi zordur ama ihtimaldir. Çünkü rasyonel tepkiler vermiyorlar. Uluslararası hukuktaki yaptırımları göze alıp gazı kesme ihtimaline karşı Türkiye temkinli davranmalıdır. Başbakan'ın Azerbaycan ziyareti de çeşitlendirme çabasının yoğunlaştığı bir ortam olacaktır" diye konuştu.

Davutoğlu dün akşam HaberTürk televizyonunda, "Enerjide ben Rusya'nın böyle bir yola tevessül edeceğini düşünmüyorum. En kötü ihtimale de hazırlıklı olmamız lazım. Onun için Enerji Bakanlığımıza çeşitli alternatifler üzerinde çalışma talimatı verdim. İran'dan gelen gazımız var. Perşembe günü de Azerbaycan'da olacağım" demişti.

Reuters'a bilgi veren AKP'li bir yetkili ise Rusya'nın Türkiye'ye doğalgaz sevkiyatını durduramayacağını belirterek, "Doğalgazı keserse buradan kazandığı parayı nereden bulacak. Bütçe açığını nasıl kapatacak. O yüzden Rusya doğalgazı kesemez. Azerbaycan'a gelince ilk planda bizim yanımızda dururlar. Ancak daha sonra Rusya ile girift ilişkileri nedeniyle daha stratejik adımlar atabilirler" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin yıllık doğalgaz ihtiyacı 50 milyar metreküpken, bunun 6 milyar metreküpünü Azerbaycan'dan karşılıyor.

Rusya'nın doğalgaz tekeli Gazprom'dan iki kaynak dün Reuters'a yaptığı açıklamada, Türk Akımı doğalgaz boru hattındaki çalışmaları durdurabileceğini söylemişti.

Rusya Ekonomi Bakanı Alexei Ulyukayev ise, hükümetin Türk Akımı doğalgaz boru hattı veya Akkuyu nükleer santral projesinin finansmanı hakkında bir karar almadığını ifade ederek, projelerin devam edeceği varsayımıyla hareket ettiklerini duyurmuştu. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.