Rusya gerginliği borsayı sarsıyor

Rusya gerginliği borsayı sarsıyor

Rusya ile devam eden gerginlik ve TL'deki değer kaybıyla BIST-100'ün güne satıcılı başlaması bekleniyor.

A+A-

Rusya ile devam eden gerginliğin yanı sıra, dolar/TL'nin de 2.93 seviyesinin üzerine çıkmasının baskılamasıyla hisse senetleri piyasasında satıcılı açılış bekleniyor.

VİOP'ta bu sabah BIST-30 endeksinin Aralık sonu vadeli kontratları ilk işlemlerde yüzde 0.46 düşüşle 92.4750 seviyesinde işlem görüyor.

Hafta başında Rus savaş uçağının Suriye sınırında düşürülmesinin ardından artan jeopolitik gerginlik sert açıklamalarla devam ederken, borsanın dün yüzde 2.39 düşüşe 75,000 seviyesinin altına inmesine neden oldu.

Türkiye'ye cevap olarak ekonomik önlemler almaya başlayan Rusya ile yapılacak karşılıklı açıklamalar bugün endekste dalgalanmaya neden olabilir. BIST 100 endeksi dünü 74,997.64 puandan kapatmıştı.

Yurt içinden bugün piyasaları etkileyecek bir veri açıklanması beklenmezken, yurt dışında TSİ 1130'da açıklanacak olan İngiltere üçüncü çeyrek ekonomik büyüme verisi takip edilecek.

Turkish Yatırım günlük borsa raporunda, "2,93 sınırında bir dolar/TL kuru ile BIST güne zayıf bir başlangıç yapabilir" dedi.

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları düşerken, euro Avrupa Merkez Bankası'nın önümüzdeki hafta ilave parasal genişleme önlemleri alacağı beklentileriyle beraber değer kaybetti.

Japonya dışındaki Asya Pasifik borsalarını takip eden MSCI endeksi yüzde 0.5 düşerek bu hafta genelindeki kayıplarını yüzde 0.7'ye çıkardı. Japonya Nikkei endeksi yüzde 0.7 geriledi.

Öte yandan dün Şükran Günü dolayısıyla kapalı olan ABD piyasalarında endeks vadelileri yüzde 0.3 yükselerek 9 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyeye çıktı. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.