Rusya ile yeni domates krizi

Rusya ile yeni domates krizi

Rusya, ‘150 bin tonluk kota doldu’ gerekçesiyle Türkiye’den giden domatesleri almıyor. Denizyolu ve karayolu ile giden domates yüklü TIR’lar kapıda bekliyor.

A+A-

Rusya, ‘150 bin tonluk kota doldu’ gerekçesiyle Türkiye’den giden domatesleri almıyor. Denizyolu ve karayolu ile giden domates yüklü TIR’lar kapıda bekliyor. Kotanın arttırılmasını isteyen sektör temsilcileri, “Sorun birkaç gün içinde çözülmezse domatesler bozulur” diyor.

Hürriyet'in haberine göre Antalya ve Fethiye’de domates yüklenen onlarca TIR, Rusya’da belirlenen adreslere ulaşmayı beklerken kapıda bekletiliyor. Gerekçe, geçen yıl Mayıs ayında belirlenen 150 bin tonluk kotanın dolmuş olması…
Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Hakkı Bahar, Ukrayna-Rusya sınırında 1 kilometreye yakın kuyruk oluştuğunu söyledi. Hakkı Bahar, Rusya’nın bu yıl için domates alımında uyguladığı 150 bin tonluk kotanın dolduğunu, kotanın 50 bin ton daha arttırılmasına yönelik kararın ise henüz onaylanmadığını söyledi.
Rusya’nın cumartesi günü öğleden sonradan itibaren TIR’lara izin vermediğini kaydeden Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Doğan ise, yaşanan sorun nedeni ile ihracatı durduklarını söyledi.

Rusya’ya domates ihraç eden çok sayıda TIR’ı bulunan Uçak Kardeşler Gıda’nın ortaklarından Ali Uçak ise, sorunun çözümünün uzaması halinde yüzlerce üreticinin de büyük zarar göreceğine vurgu yaptı. Gönderilen domateslerin 3-4 gün sonra bozulmaya başlayacağını kaydeden Ali Uçak açıklamasının devamında “Şuan kapıda bekleyen malın değeri en az 10 milyon dolar. Bu mallar üreticiden alınırken kimi ödemesini yaptı kimi yapmadı. Dolayısı ile üretici için de oldukça zorlu bir süreç. Olur da sorun çözülmezse o malların tamamı bozulur” dedi.


YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.